Koersverslagen Profs Sqs en Qsa


Recentste eerst. Voor koersverslagen van dit jaar zie index, nieuws.
De taak van een tractor is anderen beter te laten rijden. Daarom voor de uitslagen meer accent op ploeg- dan op eigen resultaat.


2023 Soudal - Quick-Step3 okt: laatse koers voor Sqs: eerst was Binche voorzien, maar ploeg ziet me liever starten in Münsterland

1 okt: Famenne Classic. Solo geprobeerd op 8 km van de meet, maar vrij vlug weer bijgehaald. De Lie wint nipt. Floréan Sénéchal 3e. Dan zij aan zij met Kasper Asgreen over de meet voor laatste koers bij Sqs in eigen land.
Beeld La Une

24 sept: EK in Drenthe met nationale ploeg. Sterk vijftal slaagt er in van bij het begin weg te rijden, met daarbij de wereld- en vicewereldkampioen tijdrijden Tarling en Bissegger. Zelf meest gecontroleerd, ging tegen de 50 km/u, halen boven de 2' voorsprong en dan hulp gekregen vooral van de Deen Norsgaard. Achtervolging werd bemoeilijkt door gebrek aan oortjes, met niet altijd zicht op de voorsprong. Toch gap kunnen terugdringen en geleid tot doortocht op Vamberg. Beeld instagram (hou gsm horizontaal). Dan namen Yves Lampaert en Edward Theuns controle over. Na valpartij raakt 10 man voorop, Laporte gaat, Arnaud De Lie helpt Wout Van Aert in de achtervolging, maar Wout strandt op een lengte en wordt tweede. Arnaud 4e.


23 sept: interview in Hn en Gva met Jan-Pieter de Vlieger over de voorbije 7 jaren bij SQS. Morgen EK in Drenthe.

20 sept: er verschijnt dezer dagen nogal wat over onze sportieve toekomst. Binnenkort komt een officiële mededeling.

13-17 sept: Ronde van Slowakije. Steentje bijgedragen: met ploeg alle 5 ritten gewonnen en de eindoverwinning.
Rit 1: Remi Cavagna en Kasper Asgreen gaan in de aanval vanaf het begin met groepje van 7. Remi gaat op het eind solo en wint. Zelf goede benen; had misschien kunnen meegaan, maar 2 ploegmaten was al voldoende.
Rit 2: Geleid onderweg in nat weer. Hoge waarden gedraaid. Tim Merlier wint groepssprint.
Rit 3: Gewerkt voor ploeg. 3 op 3. Bagioli wint sprint van kopgroep.
Foto Jan Melicher
Rit 4: In de weer voor ploeg. 4 op 4. Tim Merlier wint opnieuw.
Foto Ivan Benedetto
Rit 5: met Asgreen, Bert en Tim Merlier halen we podium in rit 5. Remi pakt eindwinst.
Twitter: fun op podium.
Doortocht op 10 km van de meet. Foto Jan Melicher.

10 sept: Fourmies. Gewerkt voor Tim Merlier die het mooi afmaakt.

6 sept: geselecteerd voor het EK in Drenthe op 24 sept. Selectie.
Programma veranderd, 10 sept: Fourmies; 13-17 sept: ronde van Slowakije ipv Koolskamp en Gooikse pijl. Art.

4-7 sept: trainingsstage in de Ardennen. Izegem koers komt normaal in het gedrang.

23-27 aug: Renewi-tour (vroeger Eneco-, Binckbank- en Beneluxtour)
- gewerkt voor sprinter Tim Merlier en Yves Lampaert die 3e wordt. Zelf 25e.
Rit 1: vele km op kop gereden in functie van onze spurter Tim Merlier die 2e wordt.
Beelden toegestuurd door Dirk Dejonckheere. Conditie goed en dat is positief met het oog op een nieuw contract.
Rit 2: geen slecht gevoel in tijdrit als niet-specialist. Yves Lampaert wordt 3e.
Rit 3: Vlaamse Ardennenrit. Afgestopt in peloton als Yves Lampaert naar kopgroep rijdt. Wordt 2e in klassement. Als gevolg liepen benen wel wat leeg bij tweede beklimming Denderoordberg; Toch nog 42e op 53"
Rit 4: sprint in Peer; valpartij in peloton in slotfase. Tim Merlier komt van ver en wordt 4e. Zelf halverwege het peloton van nog zo'n 70 renners.
Rit 5: protestactie in peloton wegens gevaarlijke slotfase. Tijdsopname aan voet slotklim. 13 renners vooraan. Geprobeerd Tim Merlier naar voor te brengen vanuit het achtervolgend peloton, maar op dat moment versnelling vooraan. Yves Lampaert wordt 3e in AK. Zelf 25e

20 aug: Bemer Cyclassics Hamburg. Yves en andere ploegmaats vooraan gehouden tot voorlaatste keer Waseberg op 25 km van de meet. Yves rijdt naar 2 vluchters Politt en McNulty; lijkt het te gaan halen maar wordt gepakt op 20 meter van de streep. Nog 6e.

15-19 aug: In extremis opgeroepen voor Ronde van Denemarken. Dagelijks op Eurosport.
Rit 1: veel kopwerk gedaan samen met vooral Julien Bernard in achtervolging op 6 vluchters. Een sterke Fabio Jakobsen wint pelotonsprint en wordt 2e na de ontsnapte Wärenskjold. Kan zelf nog in eerste peloton van een kleine 50 man finishen (40e). Mauri Vansevenant uitgeschakeld door een val.
Rit 2: lead-out helpen doen voor Fabio Jakobsen en met succes want die wint!
Filmpje laatste 1,5 km. Conditie ok.
Rit 3: explosieve aankomst in Vejle. Jammer genoeg viel ketting af in laatste ronde, anders sowieso dichter. Toch 26e en nu 23e in AK.
Rit 4: à bloc moeten gaan bij dichten van het gat op 4 taaie vluchters, die net op tijd worden gegrepen. Heel wat vluchten verijdeld in deze ronde. Lucy Sidaway sprak van 'the Tim-inator'.🙂 Fabio maakt het mooi af met een 2e overwinning.

foto met dank aan Stijn Vandenbergh
Sta vrij dicht in AK, maar ploeg prefereert dat ik niet start in slottijdrit morgen met oog op Bemer classic overmorgen.
Foto's en filmpje layout.

23-27 aug: Renewi tour (vroeger Eneco)

25 juli: criterium Roeselare; cartoon overhandigd door jonge fan. Zie ook foto's.
Tekening Laura Dezeure

1-23 juli: Tour - instagrambericht
Rit 1: Bilbao. Zware openingsrit met meer dan 3200 hm. Gecontroleerd vooraan het peloton vooral met Dillier en Laporte, tot een 50-tal km voor het einde en dan binnengekomen in grootste gruppetto.
Rit 2: Remi Cavagna mee in de aanval. Dit geeft me de gelegenheid me wat te sparen met het oog op de sprintetappes van morgen en overmorgen
Rit 3: Veel kopwerk gedaan o.m. met Quinten Hermans, voor Fabio Jakobsen; deze wordt gehinderd in ontregelde sprint met nog een bocht op het einde en wordt 4e
Rit 4: Rit zonder geschiedenis; 1e ontsnapping van 2 man ontstaat slechts op 100 km van de meet; heb vanaf dan gecontroleerd; onze ploeg probeert Fabio in stelling te brengen in weerom bochtige finale op autocircuit, met veel valpartijen waar ook Fabio zelf slachtoffer van wordt, met veel schaafwonden tot gevolg. Bij hem gebleven en even voor hem over de meet gekomen.
Rit 5: Eerste bergrit; eerst Julian geholpen om in de vlucht te zitten. Hectisch begin, waarbij een gehavende Fabio Jakobsen snel de rol moet lossen; met een busje van 4 ploegmaats hem over de bergen kunnen loodsen.Tweet. Instagrambericht 'busje komt zo'.
Rit 6: 2e bergrit, kort maar met veel hoogtemeters; Fabio kan volgen tot aan de voet van de Aspin en hem dan gegidst met Devenyns en Mörköv over Tourmalet en slotklim, net op tijd. Tikje Fabio als dank deed deugd.
Rit 7: mee geleid in achtervolging, maar Fabio nog niet helemaal hersteld voor de sprint
Rit 8: na veel pogingen van renners in aanvangsfase ook poging gewaagd; Anthony Deplace komt erbij en dan ook Anthony Turgis. Met 3 in de vlucht tot 5' voorsprong gehaald in snelle etappe. Sporza. Lampy on tour.
Zelf geprobeerd op Côte de Masmont; Delaplace lost, maar Turgis countert en pakt de strijdlust. Bijgehaald op 10 km voor het einde.
Rit 9: rit in tussengebergte in grote hitte; kreeg geen opdracht bij Fabio te blijven; eindig dus dichter dan normaal en kom weg uit kelder van klassement. Fabio zelf eindigt ruim op tijd.
Interview met Yves en mij op Sporza. 'Fier op klimcapaciteiten', zie filmpje Lampie on tour.
Rit 10; iets voor sprinters? Gesprek met Sporza over sprintkansen Jakobsen en toekomst bij de ploeg.
Rit 11: gewerkt voor Fabio, maar deze heeft het lastig in de sprint
Rit 12: opgave Fabio Jakobsen ; zelf geëindigd in grote peloton.
Rit 13: aankomst Gran Colombier; rivaliteit met roomie, nu in zijn voordeel beslecht.
Rit 14: bergrit met 4200 hm; goed doorgekomen
Rit 15: zware bergrit net voor rustdag; goed doorgekomen
Rit 16: tijdrit; behoorlijke rit als niet-specialist, wat bewijst in conditie te zijn;
behoudend gestart en goede slotklim
Rit 17: Koninginnenrit met 5500 hoogtemeters. Julian Alaphilippe gelanceerd in begin col des Saisies, even moeten bekopen, maar kwam weer goed. Cf. Sporza. Geëindigd in grote groep.
Rit 18: Interview Sporza over het gedrag van supporters in de bergen. Vandaag iets vlakkere rit; ontsnapping Kasper Asgreen met Campenaerts en Abrahamsen, waar ook Eenkhoorn naar toe rijdt. Zelf afgestopt met o.a. Julian Alaphilippe. De 4 blijven nipt voor en Asgreen wint! Opsteker voor de ploeg. Geïnterviewd Sporza na de aankomst. Vandaag ook gevolgd met Yves Lampaert voor Vive le Vélo (zus Saghine vanavond te gast). Zie ook films en pers.
Reportage vive le vélo.
Rit 19: gemengde overgangsrit; geprobeerd mee te gaan; uiteindelijk raakt Julian weg; blok erop gelegd, maar later ook groep weg met o.m. Kasper; wordt nipt 2e na Mohoric.
Rit 20: Vogezenrit: vlot doorgekomen
Rit 21: slotrit Champs Elysées; paar maal geprobeerd op plaatselijk parcours, net als ploegmaats; Jordi Meeus wint koninklijke sprint.

27 juni: geselecteerd voor de Tour. Vorig jaar in extremis moeten afhaken wegens restwaarden corona in bloed, nu voor 4e keer present. Bericht ploeg, Instagram, Hn, Sporza, Taak volgens sportdirecteur Tom Steels: 'Tim kan op elk terrein werken, vooral om de vluchters te controleren. In de bergen kan hij samen met de anderen Fabio naar de streep loodsen.'

25 juni: BK in thuisstad Izegem. Hartverwarmend onthaal met veel volk op de grote markt. Sfeerbeelden. En orgelpunt voor ploeg: Remco wint!
3 passages Kemmelberg goed en vrij vooraan doorgekomen. Dan opgedragen taak vervuld in de achtervolging op kopgroep van 11 om die niet te ver te laten wegrijden. Doortocht langs fanclub in Zonnebeke in de oude Timmerie. Als Wout en Yves alleen gaan rijdt Alpécin-Deceuninck het gat dicht. Zelf gecontroleerd vooraan het peloton. Dan gaat Remco heel sterk weg in een groep met 7; als hij het wat verder solo probeert kan enkel Alex Segaert mee. Remco maakt het mooi af in een spurt met 2.

24 juni: interview met broer en mezelf over BK in Izegem in Hn. Zie pers.
22 juni: tv-interview op Wtv-Focus over BK voor eigen volk in Izegem. Zie films.
15 juni: artikel in BK-special van de KW.

14-18 juni: Baloise Belgium Tour; veel kopwerk en 22e. Goede ronde van België voor onze ploeg die 2 ritten pakt alsook een 3e en 4e plek in het AK.
Rit 1 in Hageland: vol aan de bak als een trio van Alpecin (Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch naar de vluchters rijdt. Ook gecontroleerd bij een tweede poging met o.m. Casper Pedersen en weer van der Poel. Peloton raakt uitgedund. Vlucht terug ingerekend in slotfase. Sprint met 50 renners waarvan Fabio Jakobsen 2e eindigt. Zelf 43e. Conditie is goed en hoogtestage rendeert.
Rit 2: rit met waaiers... en valpartijen o.m. van Phiipsen en Ewan. Zelf veel geleid aan kop van het peloton. Onze ploeg doet goede leadout, Fabio Jakobsen wint op de Wandelaar in Knokke en wordt leider. Zelf, voor wat het waard is, 36e in AK.
Rit 3: als niet-specialist nog behoorlijke tijdrit: 48e en word 26e in AK.
Rit 4: Ardennenrit rond Durbuy; Casper 3e; Yves Lampaert 8e; zelf geen topdag maar kon wel aanklampen; 30e op 2'20". Casper wordt 3e en Yves 4e in AK. Zelf 22e in AK.
Rit 5: Veel geleid in de achtervolging op 7 vluchters. Goede leadout van onze ploeg voor Fabio Jakobsen die sterk wint. 'Je moet naar de tour', aldus Fabio achteraf op antenne. Let's hope.

11 juni: Elfstedenronde. Veel gecontroleerd in de hitte aan kop van het peloton tot op 10 km van het einde, in functie van Fabio Jakobsen, die 3e sprint. Val onderweg, met o.m. Yves Lampaert als slachtoffer, maar hij kan terugkeren.

10 juni: Dwars door het Hageland. Mee met een 30-tal koplopers. Daarvan rijdt een groepje van 7 weg met 3 ploegmaten: Yves Lampaert, Stan Van Tricht en Jesper Pedersen. Zelf afgestopt bij de achtervolgers en zit in het wiel als van der Poel terugkomt uit de achtergrond. Stan rijdt vooraan weg met Florian Vermeersch en Rasmus Tiller, maar strandt als 2e na Tiller. Yves 4e. Zelf 18e.

19 mei - 3 juni: hoogtestage in de Sierra Nevada. Daarna normaal 10 juni: Hageland, 11 juni: Brugge elfstedentocht, 14-18 juni: ronde van België en 25 juni BK in het eigen Izegem.
en daarna...?

Hervat in Ronde van Hongarije 10-14 mei
1e rit: gewerkt voor Fabio Jakobsen, die zich niet ideaal kan plaatsen in de sprint en 7e. Er wordt veel gevallen in aanloop naar de sprint, o.a. door Bernal.
2e rit: meer succes: Dit maal beter geplaatst, Fabio wint en pakt de leiderstrui.
3e rit: heuvelachtige rit. 39e geworden op 1'48" en 40e in AK.
4e koninginnenrit, 2900 hm. Yves mee in de aanval met 4 renners; strijd voor het geel drijft het tempo op en zo teruggepakt op 2 km van het slot van de klim;
zelf 35e op 1'29"; nu 36e in AK
5e rit lijkt te worden geneutraliseerd door de overvloedige regen.

8 mei: Artikel in the Times over helpers. ZIe hier.

30 april; getuige op huwelijk van vriend in Toscane; koersfietsen mee in streek van strade bianche. Strava.

9 april: Parijs-Roubaix. Ploegprognose.
Vruchteloos gepoogd om mee te gaan in vroege vlucht; dan leadout gedaan naar bos van Wallers waar Kasper Asgreen valt vooraan het peloton. Zelf lang moeten achtervolgen. Weer bij peloton gekomen en nog Yves teruggebracht na pech. Veel tegenslag voor onze ploeg: o.m. voor Ballerini en Asgreen. Zelf 53e op 6'48" en hoogste wattage gedraaid van al mijn deelnames. Maar algemeen niveau in peloton is ook gestegen.

7 april: verkenning Parijs-Roubaix met ploeg

5 April: opgeroepen voor Scheldeprijs. Veel gewerkt in achtervolging op vluchters voor Fabio Jakobson, maar geen geluk: zijn ketting valt af in zicht van de meet. Hln. Hij was nochtans goed op dreef.

2 april: Ronde van Vlaanderen: hectische koers met veel valpartijen en hoog gemiddelde; paar maal geprobeerd mee te springen in aanvangsfase; o.m. in geboortestad Izegem, nu stad van de ronde, maar dit lukt enkel Tim Merlier. Kasper Asgreen wordt 7e. Zelf uit koers genomen toen achterstand nog klein was, met oog op de dameswedstrijd erna.

27 maart: Geen Dwars door Vlaanderen woensdag voor een betere voorbereiding op de Ronde.

26 maart: Gent-Wevelgem. Tot 80 km van de meet veel kopwerk kunnen doen in het peloton in achtervolging op 14 vluchters, samen met Jos Van Emden. Op bepaald moment peloton in 3 gescheurd. Zelf gestopt en werk gedaan na Kemmelberg.

25 maart: ook geselecteerd voor Gent-Wevelgem

24 maart: E3 Harelbeke. Ploegmaten afgezet aan begin hellingen; vooral tot de Taaienberg.
Wedstrijd verloopt niet optimaal vanwege zieken in de ploeg.

23 maart: zal kunnen starten morgen in Harelbeke. Hoop voldoende te zijn hersteld. Hn.

22 maart: veel buikproblemen in het peloton; zelf ook getroffen. Jammer want veel wind. Met pijn in het hart en op advies van de ploegdokter niet kunnen starten. Wtv, Wielerkrant.

Normaal geselecteerd voor Brugge-De Panne, E3 Harelbeke, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

18 maart: Milaan-San Remo, geselecteerd o.a. samen met Yves Lampaert
Itt vorige jaren meer werk in de achtergrond, want hebben niet de topfavoriet. Julian goed gebracht door o.m. Floréan Sénéchal, maar toch wat ver bij opdraaien Poggio. 11e. Toch met 3 in eerste 20. Zelf goed gevoel. Anderhalf uur aan 360 W.

5-12 maart: Parijs-Nice
Rit 1: veel geleid in achtervolging op 2 vluchters, samen met Thomas Degendt en Senne Leysen. Hectische finale met valpartijen, maar goed werk van onze ploeg en Tim Merlier die het mooi afmaakt.
Rit 2: iin het front tot aan tussenspurt op 13 km van de meet; wat verder weer een val in het peloton wat spurt ontregelt zodat Tim Merlier strandt op plek 14.
Rit 3: TTT zelf wat te gul gestart en vrij snel moeten afhaken.
Rit 4: bergrit. Op eigen tempo gereden halverwege het peloton.
Rit 5: vooraan het peloton gebleven en deel gedaan van lead-out voor Tim Merlier tot paar km voor finish. Deze verliest plaatsen na oponthoud aan een rond punt, maar wordt na sterke eindrush toch 3e.
Rit 6: afgelast wegens stormwind en omvallende bomen
Rit 7 en 8: geëindigd in het peloton


Resultaat onderzoek: kneuzing en grote zwelling op heup. Spieren daar wel niet geraakt, maar zal tijd duren voor dat weg is. In kuit klein hematoom. Favoriete koers Le Samyn zal wellicht nog niet gaan, maar normaal lukt wel Parijs-Nice.

25 febr: Omloop het Nieuwsblad. Met goede benen aan de start. Nipt de vlucht van 14 gemist (met 6 man van Jumbo-Visma), maar die helpen terughalen. Echter rugnr 13 bracht geen geluk. Onderuit bij het opschuiven in een bocht op 72 km van het einde. Er wordt gedacht aan scheur in de kuit. Knie en heup ook wat dikker. Hopelijk valt schade mee. Om 18 u echo van kuit en heup.
Tweet en beelden Eurosport.

24 febr: Interview Sporza met Yves Lampaert, Fitte Peeters en ik.

15-19 feb: Algarve
Rit 1: veel geleid in achtervolging op 4 vluchters. Wordt massaspurt. Jacobsen moet van ver komen en wordt 4e. Tweet.
Rit 2: voorlopig niet aan de bak. Uitgezonden Eurosport 1. Ilan Van Wilder nipt 2e na Magnus Cort
Rit 3: bijna alleen peloton gecontroleerd in controle op 6 vluchters. Teruggepakt op 30 km van het einde. Tweet met foto. filmbeeld twitter. Daarna gewerkt in nieuwe achtervolging op selectieve kopgroep die wordt gepakt in het zicht van de meet. Beelden vluchters en chase. Poging om kansen Van Wilder en Cavagna gaaf te houden. Sterke Magnus Cort wint weer.
Bericht Instagram. Poll Soudal Quick-Step: 'what's on Declercq's mind?'.
Rit 4: Ilan Van Wilder 3e in slotklim en wordt 2e in Ak.
Rit 5: behoorlijke tijdrit; technisch; moest wel in regen rijden itt meeste anderen. 3 man ingehaald. Remi Cavagna finisht 2e en Ilan Van Wilder verzekert zich van 3e plaats in AK.

12 feb: Figueira Champions Classic: kan onze finishers brengen naar voet van de klim. Leidt tot succes want Casper Pedersen wint. Zelf 31e op 1'33".

29 jan: Trofeo Palma. Werk onderweg leidt nu wel tot een overwinning.
Ethan Vernon 1e. Proficiat! Tweet ploeg.
Daarna nog enkele dagen blijven doortrainen in Mallorca.

26 jan: Mallorca: trofeo Ses Salines - Alcudia. Uitzending Eurosport. Selectie overleefd op Coll de Sa Batalla en veel werk kunnen doen tot diep in de finale; dan koppeloton van nog een 40 man laten gaan. Ethon Vernon 2e in bochtige en natte finish. Eigen conditie goed.

Voorlopig programma; bedoeling is te starten in Mallorca, gevolgd door Figueira, de Algarve, de Omloop het Nieuwsblad, le Samyn, Parijs-Nice en de Vlaamse klassiekers.

7 tot 17 jan: stage Calpe met de ploeg; blijf zelf nog enkele dagen extra
2022 Quick-Step Alpha Vinyl
30 dec: bloed uitgetrokken uit gekwetste spier en herstel loopt vlot; reeds gaan trainen.

29 dec: BK Strandrace Bredene. Live op Vtm. Veel wind. Had wat problemen in de stroken wind mee wegens te klein verzet (40x10) wat dan moest goedgemaakt worden langs het strand tegenwind. 4 leiders, met o.m. Bert Vanlerberghe. Zelf teruggekomen op het achtervolgende zestal. In laatste ronde vallen Yves Lampaert en Tim Merlier over een gedubbelde renner; ik vertraag en een andere renner rijdt mij aan van achter met zijn zadelpunt, met een opgave en wellicht een spiercrush tot gevolg. Bert 3e en Yves 4e.

24 dec: strandrace Zeebrugge. Ontsnapt met 4. Een sterke Yves Lampaert wint voor Bert Vanlerberghe, Sep Vanmarcke en ikzelf als 4e. Tweet. Filmverslag Wtv-Focus.

5 tot 20 dec: stage in Calpe
16 dec: onthulling van nieuwe truitje van Soudal Quick-Step door Yves Lampaert. Ook even gefigureerd. Zie hier.

2 dec: De familie Declercq in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Op 2 dec in Oudenaarde. Interview van broer Benjamin en ik. Vader Karel treedt op met 'Sterren op de Koersvloer'. Info en res. Artikel Hln.

27 nov: De Panne beach endurance; 52 km; 1300 deelnemers. Start om 9:30. Weer eerste gevoel van bloed in de keel maar al content met conditie. Mee met kopgroep van 5 en 4e. Veel geprobeerd, maar werd telkens teruggehaald. Bert Vanlerberghe wint van Timothy Dupont. Integraal beeldverslag motomediateam. Beelden twitter en instagram.
Beeldverslag Wtv en Sporza.

16 nov: Op de bres voor longpatiënten op wereld COPD-dag, samen met Sep Vanmarcke. Filmverslag Focus-Wtv. Zie ook radio 2 en Vrt nws.

5 nov: zachtjes herbegonnen met trainen.
Broer Benjamin nog geen ploeg voor volgend jaar. Had een operatie in 2021 en reed dit jaar in dienst bij Arkéa-Samsic, won in het najaar wel de profkoers van Zele en heeft aanleg om punten te scoren als puncher.

1 nov: Op één been de Kemmelberg op. Hn.

16 okt:deelgenomen aan afscheidswedstrijd Philippe Gilbert op en rond de Cauberg.
Daarna welgekomen vakantie naar Griekenland.

12 okt: Geen 5e Kristallen zweetdruppel voor mij na een annus horribilis. Wel uitreiking mogen doen van de trofee van 2022 aan mijn opvolger Tiesj Benoot. Ook proficiat aan andere genomineerden Pieter Serry en Nathan Van Hooydonck.

6 okt: Gran Piemonte - 17e. Heel content van conditie. Eerst gewacht op Ballerini die echter wat blokkeerde en zei: 'ga maar'. Dan bergop naar kopgroep gereden van een 30-tal man. Pieter Serry probeert het solo maar wordt gepakt. Zelf dacht ik bij de leadout aan witte Specializedhelm te zien dat Bagioli mij volgde, maar zat op een andere plaats; hij werd 8e. Had zelf misschien ook dichter kunnen spurten, want meeste sprinters waren gelost. Video slotkms. Ga met goed gevoel winterreces in.

5 okt: Broer Benjamin wint profkoers van Zele. Een opsteker in de zoektocht naar een nieuw contract, want heeft het talent. Tweet Cyclingtakes.

1 okt: Giro dell'Emilia. Werk perfect kunnen doen voor de ploeg en ze van voor afgezet in eerste klim plaatselijke ronde. Beste 20' waarde van het jaar: 420 Watt.

27 sept: Peter van Graag traagfietsproject in Houthulst. Artikel.

23 sept: Zwevezele - Last van beginnende bronchitis en veiligheidshalve de remmen dicht.

21 sept: Textielprijs Vichte: 7e
Groep van 18 in aanval; daaruit rijden 5 man weg; Dries De Bondt wint solo voor Ethan Vernon. Zelf met een groepje naar de achtervolgers gereden. Cavendish 6e; zelf 7e; Stijn Steels 8e.

13-17 sept: Skoda Tour Luxemburg - goede benen en 17e
Rit 1: Stijn Steels controleert de vlucht voor de ploeg. Probeer zelf Sénéchal te gangmaken in slotfase. Zat daarvoor mischien wat te ingesloten. Madouas gaat op klim met 2 renners in zijn zog; Floréan 2e van het peloton op 8". Zelf 38e in peloton van nog een 50-tal renners.
Rit 2: iets kortere rit met toch 2000 hm. Leiders helpen terugpakken in slotfase en sprinters naar voor gebracht. F. Sénéchal wordt 2e en D. Ballerini 3e.
Rit 3. moest bijten in slotfase, maar kon aansluiten bij koppeloton van 40; geholpen de ontsnapte Skjelmose terug te pakken, maar dan gaat Benjamin Thomas met Aaron Gate in zijn wiel. Ballerini 3e en Sénéch 5e. Zelf 32e en 33e in ak nog zonder tijdverlies. Morgen ITT.
Rit 4: ITT. Behoorlijke tijdrit gereden als niet-specialist. Lag wel nat in afdaling, maar toch 24e en nu 19e in AK.
Rit 5: 23e in lastige slotrit op 22". Opgeschoven naar 17e in ak.

9 sept: Te gast in de vrijdagaflevering Vive le Vélo - Vuelta. Medegasten: Marijn de Vries en Robert Janssens. Fragment op Sporza, foto's.

8 sept: voor eigen volk in de kermiskoers te Izegem. 7 man gaat weg in eerste ronde met Yves Lampaert en Mathieu vdPoel. Met 10 man ernaar toe gereden, maar dan mechanische pech met versnellingsapparaat en ontgoocheld moet goede benen moeten opgeven.
Vooraan blijft trio over. Yves zit in tang van Mathieu en Dries De Bondt en wordt 2e; toch West-Vlaams kampioen. Verslag Wtv.

1 sept: Kortemark. Om conditie te onderhouden. Ook broer Benjamin aan de start.
6 vluchters in het begin; met vijftal naar toe gereden. 48 km/u in eerste wedstrijduren; uiteindelijk komt deel peloton terug en word ik 12e.

28 aug: Plouay (Bretagne Classic); goed gevoel. Gecontroleerd aan kop van peloton en ploegmaats uit de wind gezet tot op 25 km van het einde. Wout Van Aert wint.

16-20 aug: Ronde van Denemarken - 30e
Rit 1: Goede benen. Hoogtestage rendeert. Kunnen helpen controleren achter 4 vluchters. Ook geholpen met aanloop naar sprint, maar slachtoffer van een valpartij in slotfase met een 15-tal renners.Elleboog zit gezwollen. Rug doet meeste pijn. Schaafwonden aan heup en knie, maar vooral jammer omdat ik echt goed aan het rijden was.
Rit 2: tijdrit. Ondanks kwetsuren toch nog een redelijke tijdirt als 75e op 1'26"
Rit 3: lange rit met veel gravelstroken. 38e in uitgedund peloton. Schuif op naar 44e in Ak.
Rit 4: onderweg met Quick-Step Alpha-Vinyl een waaier proberen te trekken, soms is er afscheiding, maar weinig medewerking van andere ploegen. Ethan Vernon sprint 3e.
Rit 5: koninginnenrit heuvelachtig rond Vejle; in de aanval met 7 man; wat bonificatie geplakt onderweg. Ingelopen op 30 km van de meet; dan ploegmaats helpen voorin te houden; Mauro Schmid wordt 5e en 6e in AK. Word zelf 38e op korte afstand en schuif op naar 30e plaats in AK.

Na Trw onmiddellijk voor 2 weken vertrokken op hoogtestage naar La Plagne.

23-27 juli: Tour de Wallonie, net als broer. Dagelijks zwaar LBLuikparcours; laatste dag ook met kasseien. Uitzending vanaf dinsdag op Rtbf.
Aansluitend hoogtestage in La Plagne met het oog op het najaar.
Rit 1: gewerkt voor ritzege Julian Alaphilippe, die eerst boven komt op de muur van Hoei.
Rit 2: gecontroleerd voor behoud leiderstrui Julian, maar niet gelukt o.m. door val Dries Devenyns, en grote kopgroep kan wegrijden. 's Avonds test Julian positief op corona.
Rit 3: opgave Iljo Keisse; nog met 4 in koers. Niet gemengd in massaspurt bergop. Broer Benjamin wel; zit in gunstige positie maar kettingbreuk...
Rit 4: ploegmaat Ballerini gaat in aanval met 5 medevluchters en wint. Ook Stan Van Tricht valt uit, zodat we nog slechts met 3 man in wedstrijd zijn.
Rit 5: Slotrit met kasseien. Spijtige val Biniam Girmay. Davide Ballerini weer mee in lange vlucht met 17; blijft bij laatste 4 maar worden ingerekend. In een nieuw koppeloton van een 25-tal man wil ik een demarrage doen, maar word gecoupeerd. Jan Bakelants lukt wel in een solo en wint. Zelf 18e.

7 juli: steunbetuiging van jonge fan. Intussen vertrokken op trainingsstage bij Pierre Lampaert in de Ardèche.

1 juli: Yves Lampaert wint tourproloog en het is een troost dat hij zijn overwinning opdraagt aan zijn boezemvriend die er niet bij kan zijn. 🙂. 's Avonds ook even samen in Vive le vélo. Filmpje en gedicht Willie Verhegghe.
artikel Ds, Sporza, Kw.

30 juni: Karl Vannieuwkerke schrijft open brief 'beste Tim' in de KW.

28 juni: Selectie voor de tour duurde slechts enkele uren.
'Zo triest de Tour te missen na alle opofferingen die ik ervoor deed. Hoewel ik negatief was op alle antigeentests, was mijn PCR-test van zondag licht positief voor Covid-19, wat het onmogelijk maakt te starten. Het zal een tijd duren dit te laten doordringen en op iets anders te focussen, maar al het beste gewenst voor mijn ploegmaten van Quick-Step Alpha Vinyl.'
Vervanger wordt Florian Sénéchal.
Artikels Sporza. Hln, Hn, Ds, Rtbf.

27 juni: grappige fotoverwisseling. Niet ik maar broer geselecteerd voor de tour. Beeld nieuws.

27 juni: voor de 4e maal geselecteerd voor de tour. Taak wordt vooral controleren op het vlakke en onze sprinter F. Jakobsen loodsen over de bergen. Andere geselecteerden: Y. Lampaert, K. Asgreen, M. Cattaneo, A. Bagioli, M. Honoré en M. Morkov.

26 juni: BK Middelkerke. Forcing helpen voeren in de Moeren en we rijden naar 14 vluchters. We komen voorop met 11 man. Ik probeer het 2 keer even solo, maar als ik 2e keer word ingerekend gaat een sterke Sep Vanmarcke met daarna een even sterke Jasper Stuyven. We belanden met 4 man in de achtervolging: Tom Van Asbroeck (ploegmaat van Sep), Tosh Van der Sande (door beste krachten heen), Stan Dewulf en ik. Remco springt nog naar de eersten maar we worden allen overrompeld door het aanstormend peloton en 'toekomstig ploegmaat' Tim Merlier wint de massaspurt. Interview Sporza.

12-19 juni: Ronde van Zwitserland
Rit 1: gewerkt en gecontroleerd in functie van Remco Evenpoel.
Rit 2: 10 vluchters. Eén, de Noor Leknessund, houdt stand. Voorsprong helpen terugdringen aan de kop van het peloton tot op laatste klim op 20 km van de meet.
Rit 3: gecontroleerd ifv Remco; tijdens lead-out wel val voor Ilan Van Wilder en Kasper Asgreen. Met hen binnengekomen.
Rit 4: klim in het begin en op het eind. Gewerkt in functie van Remco
Rit 5: zeer warm; weer gewerkt voor Remco, die terugval krijgt op laatste hellingen; eindigt op een goede 2'.
Artikel Hln; De Morgen, Cycling.
Rit 6: zware bergrit. Gewerkt voor Remco, die weer kleine terugval krijgt. Zelf behoorlijke slotklim gedaan naar Moosalp. Veel uitval in peloton door uitbraak lichte vorm van Corona.
Rit 7: tweede bergrit. Ilan Van Wilder en Fausto Masnada in vroeg vlucht. Remco iets beter: 12e en 13e in AK. Zelf geëindigd als 44e op 15'.Blijf maar opschuiven in Ak. Nu 58e. Maar niet dat dat een prioriteit is.
Rit 8: slottijdrit. Remco wint en wordt 11e in AK. Geraint Thomas wint de ronde. Zelf 38e in tijdrit en 56e in AK.

Programma, onder voorbehoud: 12-19 juni: ronde van Zwitserland, 26 juni: BK Middelkerke en mogelijk ook de Tour van 1 tot 24 juli.
20 mei: hoogtestage Sierra Nevada tot 6 juni.

11-15 mei: ronde van Hongarije. Ronde in dienst van spurter Fabio Jakobsen, die 2 ritten wint, tijdlang in het geel staat en groen pakt..
Dagelijks hier integraal live. 's Avonds vanaf 20:00 Eurosport 1.
Rit 1: gecontroleerd samen met eerst Stijn Steels en dan met een renner van BikeExchange in functie van onze sprinter Jakobsen. 5, dan 4 vluchters. Vluchters gepakt in laatste km. Onze lead-out raakt op het laatste niet meer vooraan doordat weg is afgezet door al die sprinttreinen en Fabio komt te vroeg alleen op kop. Kooij wint.
Rit 2: revanche van ploeg. Zelf actief in waaiervorming. Peloton in 3 stukken. Qs sterk vertegenwoordigd vooraan. Uiteindelijk komt 2e peloton nog aansluiten in laatste kilometers. Maar QS houdt renners genoeg voor lead-out, zodat Fabio Jakobsen wint. Alle ploegmaats ontweken massaval in slotfase. Zelf 36e gerangschikt en 62e in AK.
Rit 3: Natte aankomst. Samen met andere ploegmaats weer lead-out gedaan en 2e ritwinst voor Fabio. Pakt geel.
Rit 4: Weer lead-out van onze ploeg, maar Fabio 2e in duel met Dylan Groenewegen.
Rit 5: Nog geen tijd verloren in ak. Had bedoeling is te testen hoe ver ik als niet-klimmer op de slothelling al kom (12 km aan 5,6% en laatste 3 km aan 8%). Antwoord: misschien nog iets te zwaar en nog niet top na eerste rittenkoers. Toch al 35' aan 401 Watt. Word 41e en 36e in AK. Volgende week hoogtestage. Fabio stelt groen veilig.
Als het lukt: uitzending normaal hier of hier, of uitgesteld via Eurosport. Kan ook via betaalabonnement op Eurosport player of Gcn. Aankomst verwacht tegen 14:30.

30 april: Avondcriterium in Bavikhove. Yves wint en zelf 7e.

Enkele dagen rust om te herbeginnen in de nieuwe ronde van Hongarije (11 tot 15 mei). Dan hoogtestage in Sierra Nevada.

24 april: opgeroepen voor LBLuik. Heb gecontroleerd in eerste deel, met enkel hulp Jumbo-Visma (Timo Roosen). Zware val onderweg van Ilan Van Wilder en Julian. Remco gaat boven op de Redoute op afgesproken plek, doet een tijdrit en wint! Zelf na mijn werk op tijd naar aankomst kunnen reppen. Beelden Sporza met interview tweet.
Beelden Sporza.

17 april: Parijs-Roubaix. goede benen, beter dan vorig jaar. Mee met eerste grote waaier met 6 van de 7 ploegmaten; helpen meedraaien vooral in functie van Yves Lampaert. Teruggevallen naar achtervolgers door lekke band. Teruggekomen naar eerste peloton maar daaruit nog eens weggevallen door tweede lekke band. Net teruggekomen en een 3e keer lek; eerste volgwagen laten passeren voor de kopmannen, maar lang moeten wachten op tweede volgwagen en er dan de brui aan gegeven. Nog steeds geen geluk voor de ploeg. Yves heeft uitzicht op podium, valt spectaculair door onvoorzichtige toeschouwer en wordt 10e.

9 april: na een paar dagen reeds beter.

7 april: het zit niet mee. Buikgriep. Zal niet starten in 3e rit. Sporza, Hn, Wielerflits, en Hln.

5-8 april: circuit du Sarthe, in functie van de opbouw.
rit 1: sterke kopgroep houdt het vol tot op einde. Mats Pedersen wint.
rit 2: gewerkt tot op 5 km voor Mark Cavendish, maar deze raakt ingesloten in de spurt

3 april: Ronde van Vlaanderen. Werk kunnen doen tot 75 km van het einde; dan peloton moeten laten gaan. Ploeg had het moeilijk want Kasper nog niet op niveau van vorig jaar.
Mathieu van der Poel wint.

2 april: 2 filmpjes. Gevolgd in DDVlaanderen; youtube.
Roze Ronde voor zieke Lara. Hn.

Zondag Ronde van Vlaanderen. Aan de beterhand, maar nog geen mirakels verwachten.
Hn, Knack, Rtbf, Wielerkrant, Site Roger Baudechon,

30 maart: Dwars door Vlaanderen. Vooraf vraagteken waar ik stond. Kon goed volgen, terugkeren na fietswissel, nog iets doen voor de ploeg en dan liepen benen vol. Explosiviteit ontbreekt nog en dat kan maar komen door koersen zelf. Toch uitgereden en nog wat bijgetraind. Dank voor vele aanmoedigingen onderweg. Ploeg nog niet op normaal niveau door vele ziekten. Interview Wtv voor start. Tweet. Wielerkrant.

27 maart: Verandering programma. Door de behoorlijke test op stage, wordt mijn heroptreden vervroegd naar 30 maart in Dwars door Vlaanderen.
Artikel Hn, Sporza, Wielerflits. Interview Sporza. Focus-Wtv. Broer Benjamin is wel uitgeschakeld door griep.

24 maart: test gedaan in Mallorca. Doel is via Cicuit Sarthe (5-8 april) klaar te raken voor Parijs-Roubaix (17 april).

4 maart: 'Feels good to be back'. Herbegonnen met training. Artikel Hn. Strava.
Dank aan ploeg om te kunnen uitzieken en heropbouwen vóór hervatten competitie.
Programma: 7-14 maart: stage Calpe met Emiel Vermeulen en Jens Debusschere..
19-26 maart: stage Mallorca met fietsvrienden en echtgenote Tracey.

4 maart: Toon je ❤️ voor Tim Declercq. Mooi filmpje van Linde Merckpoel net voor Strade Bianche

2 maart: Te gast Extra Time Koers (op Canvas, 21:40 en sporza.be). Samen met Dirk De Wolf, Bram Tankink en Adrie van der Poel.

1 maart: overhandiging kristallen zweetdruppel. Vtm-journaal-Hln. Artikel: het Vlaams-Klassiek voorjaar zonder 'motor' Tim Declercq in Hln.

28 feb: Te gast bij Wtv-Focus in praatprogramma Offside 21 en 23 u. Samen met Yves Vanderhaeghe.

23 feb: Diagnose inwendige problemen bekend: het gaat om pericarditis, een ontsteking van het hartzakje. En daar heeft de recente coronabesmetting wellicht wat mee te maken volgens onze ploegdokter. De symptomen zijn voorbij en er zullen geen negatieve effecten zijn op lange termijn, maar we zullen het advies van de dokters volgen en de volgende weken de fiets laten staan in onze geliefde klassiekers. We supporteren voor �#thewolfpack met een (figuurlijk) bloedend hart en proberen sterker dan ooit terug te komen maar nu � EfkesGeen#rookuitdebuzze. Sporza. Eurosport. Hln. Hn. Focus-Wtv. Sporza wake up call.

16 feb: Algarve.
Rit 1: gewerkt voor spurtoverwinning van Fabio Jakobsen.
's Nachts gezondheidsproblemen met veel inwendige pijn. Terugkeer naar België voor onderzoek in AZ Delta wat de precieze oorzaak is.

7 feb: gedicht en cartoon voor Tim in boek Oden aan Wielergoden, zie hier.
Gedicht en foto: Dimitri Carpentier

1-5 feb: Saudi-tour; 3e in Koninginnenrit en 4e in AK. Broer Benjamin 9e.
1e rit: vooral vlak, met gravelstuk van 8 km naar het einde toe. Probleem met vliegtuig voor transmissie beelden. Geïndigd in peloton als 43e. Ewan wint; D. Ballerini 8e. Toen Rui Costa ging na gravelstrook hem teruggehaald en zo 1" bonificatie gesprokkeld; sta nu 6e in AK.🙂
2e rit: 16e op hellende aankomst. Blijf 6e in AK dank zij 1" boni. Broer Benjamin is terug met 10e plek en 12e in AK.
3e rit: waaiergeweld in begin, zat mee in 1e waaier, met bijna voltallige ploeg, maar alles komt weer samen. Nog geprobeerd te waaieren in slot, maar In het pak als 43e gesprint. Blijf 6e in AK.
4e konininginnenrit: zit in eerste waaier met 18 man; uitgedund tot 10 voor steile klim, met helpende ploegmaats en Bagioli. Bagloli gaat, maar wordt gecounterd door sterke Maxim Van Gils die doorgaat en wint. Zelf vrij goed stand gehouden in de kopgroep, maar bijgehaald door kop van achtervolgers; kan op einde nog demarreren en word 3e. 4e in AK.
Interview. Artikel Wielerkrant. Broer Benjamin rijdt lek tijdens waaiergeweld en wordt nog 14e.
Foto: Getty Sport
5e rit: Steimle mee in aanval, gaat nog solo maar wordt gegrepen; probeer het zelf nog even solo, maar sprint als 22e en behoud 4e stek in AK. We winnen het ploegenklassement.
Mooi familieresultaat want Benjamin pakt nog een seconde in bonusspurt en wordt 9e in AK.
Artikel Hn 'grote prijs Declercq'

Programma start normaal van 1 tot 5 feb in Saudi-Tour; verder 16-20 feb: Algarve en Omloop Hn op 26 feb.

11 jan: interview Wtv-Focus bij Bar Vélo in Spanje samen met Mauri Vansevenant en Stijn Steels over rol in ploeg. Interview Patrick Lefevere over nieuwe seizoen.

11 jan: hervatting training met de groep, na last aan de knie, mogelijk als gevolg van te veel looptraining.

Vanaf dit jaar heet onze ploeg Quick-Step Alpha Vinyl
Eerste foto's in nieuwe uitrusting.


2021 Deceuninck - Quick-Step6 dec: ploegstage in Calpe, met een verlengd verblijf daaraan gekoppeld tot 22 dec. Strava.
Start nieuwe seizoen normaal 1 feb in Saudi Tour. Net als broer Benjamin.

5 dec: BK strandrace Bredene. Intense koers in prachtig winterweer. Mee met kopgroep van 8, die aandikt in slot. Word opgehouden in zicht van de meet als ik uitval wil doen.Turbulente spurt, gewonnen door Timothy Dupont, ook al sterk onderweg, voor aankomende Franse kampioen Samuel Leroux, Emiel Vermeulen en de jonge Jasper Dejaegher. Blijk zelf uiteindelijk 9e (7e in BK) net na Florean Vermeersch en net voor verrassende Klaas Vantornout. Uitslag.


1 dec: goede test afgelegd in Bakala-academy, voor de tijd van het jaar.

Lukt het voor de 4e keer de Kristallen Zweetdruppel te winnen en recordhouder te worden? Hier kan je stemmen tot zondagavond 28 nov. Een gemeende dank alvast.
Artikel Hln 'Topfavoriet Tim Declercq kan record neerzetten'. Uitreiking: woensdag live

21 nov: Beach-endurance De Panne. Deze strandrace start al om 8:30 wegens getij.
668 deelnemers! Veel wind uit Noorden. Mee in kopgroep van 12 samen met Yves Lampaert. Yves raakt onderweg even achterop door oponthoud, maar komt terug. In slotfase valt kopgroep in twee door val net voor mij. Zelf achterop, maar kan weer aansluiten in zicht van de finish. Yves 3e, zelf 9e, net na de verrassende wielerjournalist Thijs Zonneveld. Jonge Jasper Dejaegher 2e, Nederlander Daan van Sintmaartensdijk wint. Livestream.
Verslag mountainbike.be. Sporza.

Supportersclub in de Oude Timmerie (Zonnebeke). Artikel Hln over winterbarbecue op zondag 14 nov. Artikel Hn. Interview op radio 2.

Al twee keer 5e geëindigd, twee jaar terug 3e, Stem hier El tractor zo hoog mogelijk als Ijzeren Briek.

29 okt: artikel op ploegsite: finally graduated, facebook

26 okt: Verkozen tot beste ploegmaat van 2021 op het Flandriengala van het Nieuwsblad.
Tweet ploeg. Artikel ploegsite, Knack. Podium-interview prijsuitreiking.

Een fanclub voor een helper: het bestaat. DIt jaar werd de 'fanclub Tim Declercq' opgericht te Zonnebeke zeer toepasselijk in d'Oude Timmerie. Een activiteit is de winterbarbecue op zondag 14 nov. Hier kan je inschrijven. Artikel Hln.

4 okt: na 14 (!) jaar studeren in combinatie met koers afgestudeerd als master L.O. en bewegingswetenschapper. Om 14:00 proclamatie Grote Markt Brussel. Artikel Hn. Tweet. Sporza. Instagram Melkerie. Wtv. Ploegsite.

3 okt: Parijs-Roubaix. Filmbeelden verkenning Hln en Hn. Ook broer aan de start. Artikel Hn winstkansen binnen de ploeg. Gedicht Willie Verhegghe.
Ondanks een week met zitvlakproblemen en antibiotica toch mee in de vlucht met een grote groep van een 30-tal renners. Ook Ballerini mee.
Mechanische pech, maar weer teruggekomen. Ook problemen met schokdemping op fiets.
Wat teruggevallen en ter hoogte van Bos van Wallers gewacht op ploegmaats in achtervolging. Nog even in achtervolgende groep geraakt, maar beste er dan af. Gestopt voor 5 minuten bij ploegauto en nog iets gedronken, maar wanneer Asgreen en Sénéchal passeren, weer op fiets gesprongen en uiteindelijk 69e. Een sterke Yves Lampaert mooi 5e ondanks veel pech en 3 lekke banden. Interviews.

26 sept: #WK2021 #Flanders2021 Wk met Belgische ploeg in geboortestad Leuven. Goede benen; in het begin gecontroleerd; gelukkig met hulp van de Deen Bjerg. Dan kunnen meeglippen in ontsnapping met Evenepoel en enkele grote namen. Werk kunnen doen tot 200 km ver. Wout niet super en Jasper komt net tekort voor een medaille. Maar sfeer was grandioos en gaf kippenvel. Ons land gaf zijn visitekaartje. Nog nooit zoveel aanmoedigingen gehad. Beelden. Tweet. TweetUci.
Beeld Flanders2021

23 sept: Artikel over Wk in Hn. Andere artikels over Wk, zie pers.

Fanclub: RookUutDeBuzze boven de doopvont in d'Oude Timmerie te Zonnebeke. Bericht.

21 sept: studiogast Sporza bij Wk-tijdrijden juniores, bekroond met brons voor Alec Segaert.

19 sept: Gooik. Goede conditie met oog op het WK. Even zelfs met 5 weg. Sprinttrein aangezet op 3 km van de meet voor Fabio Jakobsen, die wint.

17 sept: Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen). Ook broer aan de start.
Helpen controleren tijdens de koers en met de sprintvoorbereiding; maar sprint verliep dit maal niet goed voor onze ploeg.

16 sept: Artikel en interview podcast Hn.

6 sept: Wat een doel en hoop was vóór het seizoen: geselecteerd voor het WK in Leuven (25 sept)

5-12 sept: Tour of Britain
1e rit: gecontroleerd in aanvangsfase samen met een renner van Jumbo-Visma
2e rit: Veel vooraan door Zuid-Engeland en het prachtige Dartmoor national park.
3e rit: ploegentijdrit; goed deel kunnen doen bij aanvang, maar afgehaakt samen met Ballerini 6 km vóór het einde; wij eindigen 2e na Ineos.
4e rit: peloton gemend tot enkele km voor de steile slotklim waar Julian Alaphilippe nipt verliest van W Van Aert. Zelf nog 41e op 2'29".
5e rit: kop getrokken voor Cav, maar die raakt ingesloten in de sprint en wordt 5e.
Julian nu 3e op 19" in AK.
6e rit: Mee in de aanval, met Cav, J. Janssens, McLay, G. Bennett, Townsend en Joyce. Tweet. Nog paar maal even solo geprobeerd, maar groepje teruggepakt tiental km voor de meet door peloton dat niet laat begaan.Volg op ITV4 en daarna op Eurosport. Dan gaat groepje met Alaphilippe, maar op hellende finish wint Van Aert opnieuw vóór Hayter en Julian.
7e rit: Vlucht met Mikkel Honoré en Yves Lampaert krijgt krijgt nu wel ademruimte van het peloton en roomie Yves maakt het sterk en slim af!
8e rit: Helpen controleren met het terugpakken van de vlucht; Cav wordt 3e. Greipel 2e en Wout Van Aert die de rit en de ronde wint.

29 aug: Plouay - Bretagne Classic (WT); gecontroleerd op kop peloton en forcing helpen voeren in aanloop naar gravelstrook waar Alaphilippe, Mikkel Honoré, Cosnefroy en Pogacar in de aanval gaan. Koers met mijn hoogste TSS (training-stress-score, zeg maar inspanningsgraad); daarna nog afstoppingswerk gedaan vooraan in het peloton tot laatste 20 km. Conditie ok. Pogacar lost (!), maar een sterke Cosnefroy wint vóór Julian en Mikkel.

29 aug: Plouay (WT), 5-12 sept: Ronde van Engeland, 17 sept: Koolskamp, 19 sept: Gooik

20 aug: Zwevegem - Kortrijk: GP Marcel Kint ism Kortrijk Koerse
In de slotfase Alvaro Hodeg naar voor gebracht en met vrucht want hij wint in een millimeterspurt vóór Tim Merlier. Valpartijen in gevaarlijke slotfase.

9-15 aug: Ronde van Polen. Livestream. Interview proximus-tv.
Rit 1: helpen controleren voor Hodeg, die 2e spurt. Zelf gefinisht achter in peloton.
Rit 2: Almeida vooraan helpen houden tijdens 3 hellingen op 20 km van de meet. Hij gaat aan de voet van de slotklim, houdt stand, wint en pakt geel. Zelf net niet bij 1e peloton kunnen blijven op laatste helling; gefinisht bij Edward Theuns als 52e, ontbrak eerst in uitslag maar dan aangevuld.
Rit 3: helpen controleren en met succes want geel blijft in de ploeg
Rit 4: Almeida vooraan proberen te houden op weg naar slotklim. Eerst gaat Mikkel Honoré en als hij wordt teruggepakt gaat Joao Almeida en wint opnieuw! Zelf 54e op 2'02".
Rit 5: 28e op 19" en in mooi gezelschap. Elke dag iets beter. Wel valpartijen in laatste km. Almeida blijft leider.
Rit 6: tijdrit van 19 km; geëindigd ong. halverwege het deelnemersveld. Plaats behouden.
Rit 7: slotrit; gele trui Almeida en 5e plek Mikkel Honoré niet meer in gevaar.

31 juli: Heistste Pijl. Geen ideale benen. Yves Lampaert wordt 2e na Eenkhoorn en voor J. Rickaert. Even later wordt Bert Vanlerberghe 4e vóór Jens Debusschere. Dus 4 'Melkers' in top 5. Instagrampost Melkerie.

Programma: onder voorbehoud o.m. 31 juli: Heistse Pijl, 9-15 aug: ronde van Polen, 29 aug: Plouay, 5-12 sept: Ronde van Engeland, 17 sept: Koolskamp

22 juli: contractverlenging voor 2 jaar bij Dqs nu bekendgemaakt. Ploegsite, Sporza, Hn, Hln, Kw, Wtv-Focus.

20 juli: natourcriterium Roeselare. Tijdrit gewonnen en grote rode lantaarn ontvangen..
Art Hn, Interview Sporza, Verslag één en journaal.

26 juni - 18 juli: Tour. artikel Kw.
Rit 1: Vorig jaar 10% op kop van de tour. Vandaag vanaf km 30 tot 11 km voor het einde doorheen het golvende Bretoense landschap in de controle op 6 vluchters (in het begin samen met Vakoc van Alpecin). Met succes want Julian Alaphilippe maakt het magistraal af op slothelling en neemt geel. Rit wel ontsierd door dubbele massale val. Poll, hoeveel km op kop?
Foto Getty Sport Tim Dewaele
Rit 2: weer veel gewerkt, vaak alleen en zonder andere ploegen, in de controle op 6 vluchters, maar van der Poel wint op mur de Bretagne. Julian 5e en nu 2e in AK.
Artikel le journal du dimanche.
Rit 3: met de ploeg geprobeerd Cav vooraan te houden, wat niet lukte in onverantwoord gevaarlijke finale met veel valpartijen (Ewan, Sagan, Roglic, Thomas...). Ballerini wel 4e. Waarom geen tijdsopname op 8 of 10 km voor de meet? Interview Sporza.
Rit 4: het is gelukt: Cav wint zijn 31e in de tour! Velen hadden getwijfeld, zelf was ik een believer en hij doet het. Werk onderweg loont. Voor hem en ons emotionele overwinning.
Interview Sporza , op Nos
Rit 5: tijdrit op eigen tempo
Rit 6: nogmaals prijs met Mark Cavendish! Nog serieus moeten duwen voor dichten gat op ontsnapte Van Avermaet en Kluge.
Rit 7: lange rit voor aanvallers. Geprobeerd met Bissegger, maar zonder succes. Een grote groep met 29 (o.m. Cav en Kasper) heeft meer succes. Cav wint tussenspurt en zakt dan terug. Kasper wordt 5e. Zelf lang meegegaan en dan op eigen tempo binnen gekomen.
Rit 8: eerste bergrit. Taak wordt Cav over de bergen loodsen. Hij belandt snel in de bus. Met een grote groep (de helft van de renners) gearriveerd binnen de tijd.
Rit 9: zware Alpenrit met regen en 5 cols. Bij Cav gebleven samen met Morkov en Devenyns en net tijdslimiet gehaald. Overschrijden finish was emotioneel. Artikel Sporza. Tweet ploeg. Le Tour. Zijn groene trui gekregen. Dank u Mark, ik zal hem zo bewaren.
M. Cattaneo wordt 2e en komt top-10 binnen! Morgen rustdag.
Rit 10: veel geleid in controle op 2 vluchters. 3e ritwinst voor Cav, na perfecte leadout door ons team.
Rit 11: buschauffeur voor Cav in rit met 2x Ventoux. Beelden groet aan Tom Simpson.
BInnen de tijd gearriveerd.
Rit 12: waaiervorming in begin; zat in eerste waaier; daaruit gaan 13 renners weg, waaronder Julian Alaphilippe, maar Politt wint. Hoefde zelf niet te werken.
- T-shirt 'El tractor' te koop.
Rit 13: in het begin even mee met een ontsnapping met o.m. K. Asgreen, maar na het vertrekken van de goede vlucht van 3 wordt het normaal weer leiden (lijden). Samen met een tiental anderen slachtoffer van een val op 60 km van de meet (volgens Renaat Schotte bij de niet-aangeduide overgang van glad naar ruw asfalt in een blinde bocht ' net op een moment dat hij niet op kop zat'). Eleboog, schouder en knie geraakt. Verslag Renaat. Even groggy, gelukkig helm aan. Weer in de achtervolging, gechecked door tourdokter en al wat verzorgd onderweg. Alleen binnen op 21'. Nu rode lantaarn in AK. Artikel Sporza en Het moment van Carl.
Grootste troost was 4e winst van Cav.
Vanavond en morgenochtend gemonitord door medisch team van de ploeg. Als starten morgen lukt, dan ook medisch opgevolgd tijdens wedstrijd.
Rit 14: zware rit; moet lossen in het snelle koersbegin; beland in een groep van 5 voor de bezemwagen, het draaide daar niet ideaal rond; Wilfried Peeters overhaalde me op karakter aan te pikken bij een gruppetto met o.m. D. Devenyns en Cav. Bedankt voor hulp van de staff en de ploegmaats die nu eens zorgden voor mij. Bericht Instagram. Artikel en filmbeelden Sporza. Art Hn. Hln en Vtm. La dernière heure.
Rit 15: nog iets zwaardere etappe met veel Pyreneeëncols. Vrij snel 'bus' gevormd met Cav en de ploegmaats. En samen binnen de tijd gearriveerd. Hopelijk goed herstellen morgen tijdens rustdag.
12 juli: rustdag interview vive le vélo.
Rit 16: Pyreneeënrit; opdracht Cav beschermen en gruppetto gevormd met hem. Nu weer rode lantaarn door opgave Grondahl Jansen, met 18' 'voorsprong' op C. Bol. Tweet.
Rit 17: koninginnenrit Pyreneeën. Interview met Sporza voor de start. Nog niet 100% na val maar gaat beter. Gelukt met Cav de tijdslimiet van 37' te halen na 3 cols en de steile Portet als slotklim. Aankomst na 34'. Cav blijft in het groen, maar voorsprong gezakt tot 36 punten.
Rit 18: gelukt: Cavendish door de laatste Pyreneeënrit kunnen helpen binnen de tijd, in onze gruppetto samen met D. Devenyns, Morkov en Ballerini. Mooie Instagram Cavendish: 'for me these photo's define the wolfpack.' Julian zoals bijna elke dag in de aanval en neemt punten weg voor groen.
Rit 19: vlakke rit; groep renners met W. Kelderman valt net voor mij; ga over kop en val op rug. Kon verder. Weinig schaafwonden, maar osteopathie rug zal nodig zijn. Morgen tijdrit.
Rit 20: nog nooit gebeurd: als eerste gestart in de tijdrit. En, grapje, zelfs even de beste tijd.
Geen doorgedreven opwarming gedaan, maar kwam gauw in het ritme.
Beelden start bij Sporza. 13:05. Artikel Hn. Art en interview Sporza. Volgen van supporters en rode lantaarn gekregen van Ine Beyen Vive le vélo.
Rit 21: Slotrit op Champs Elysées. Kunnen controleren tot 7 km voor de meet, voor Cav, die 3e sprint en groen pakt. Zat wat ingesloten, maar blijft toptour met 5 maal ritwinst en groen.
Art Hn. Wielerkrant. Sporza.

22 juni: gedicht 'Droom of fata morgana' van wielerdichter Willie Verhegghe, zie pers.

20 juni: BK Waregem. Wel wind, maar weinig opzij. Goede benen. In het begin even in de aanval met Ludovic Robeet. Dan aanval met 4 man, waaronder Mauri Vansevenant, waar Yves Lampaert met Dries Debondt naar toe rijdt. Als zij worden gepakt gaat Remco Evenepoel, krijgt Wout Van Aert mee en daarna ook Edward Theuns. Zelf afgestopt en aanvallen beantwoord. Remco kan zijn medevluchters niet afschudden en wordt 3e na Van Aert en Theuns.

6-13 juni: ronde van Zwitserland; in dienst 76e in AK.
- Dagelijks livestream.
Rit 1 (proloog) 11 km. Geëindigd op 1'05 van winnaar Küng, in Iets minder dan 50 km/u.
Rit 2: 4 leiders, zelf op kop peloton tot boven de 2e grote klim. Regenachtig weer. Aanval Alaphilippe op laatste klim, maar van der Poel wint door demarrage in slotfase. Julian 2e in AK.
Rit 3: Net de aansluiting gemist toen een kopgroep van 50 man wegreed op laatste steile helling. 64e op 1'32". Goede wattages gedraaid. Julian 3e, goed geholpen door Mauri Vansevenant en Dries Devenyns. Blijft 2e in AK op 1", nu naar van der Poel.
Rit 4: Stand gehouden in 1e peloton op Saanenmöserpas. Julian blijft op 1" in AK.
Rit 5: Gewerkt om ploegmaten af te zetten aan voet van klim.
Rit 6: Klimrit o.a. over Gothardpas. Geleid in ruime kopgroep van een 30-tal renners in functie van M. Cattaneo en M. Vansevenant en dan teruggevallen op weg naar de Lukmanierpas. Conditie stijgend en vrij hoge wattages kunnen draaien.
Rit 7: Klimtijdrit over de Oberallpass. Behoorlijk gereden in eerste helft van de klassering. Julian 2e en 3e in AK.
Rit 8: Koninginnenrit over 3 cols. Mattia Cattaneo 3e. Zelf 69e en 76e in AK.

26 mei: interview door José Been in Cyclingtips (met foto's).

6-8 mei: stage Ardennen; vanaf 15 mei: hoogtestage in de Sierra Nevada

27-30 april: trainingsstage met vrienden van de Melkerie in La Gleize. Val op stage en breuk in handwortelbeentje. Volgens Dr. Claes in Herentals zal het normaal kunnen ondervangen worden met handbrace, trainen mag, maar Algarve komt wel in het gedrang.

24 april: eerst een goede week stil gelegen voor herstel kniekwetsuur na de Ronde en daarna zacht beginnen te trainen. Programma: 5-9 mei: Algarve, daarna hoogtestage in de Sierra Nevada, 6-13 juni: ronde van Zwitserland en 20 juni BK Waregem. Daarna misschien Tour. Artikel wielerflits.

18 april: Triest door het overlijden Frans Declercq, de beste supporter van mijn broer en ik.
Foto's en afscheidsrede, zie hier.

20 april: praatavond samen met Yves Lampaert in het centrum Ronde van Vlaanderen. Moderator: Christophe Vandegoor. Tvv het goede doel 'Bijs'. Volg hier online. Artikel Hln. Instagram.

12 april: uitzending van mijn deelname aan Container Cup - op Vier en Play Sports. Vanaf 19:55. Veel win ik niet, daarom extra leuk hier aan de leiding te staan.
Uitzending op GoPlay. Interview vooraf Nieuwsblad. Schietproef. Verslag Gva. El Lamborghini Hn.
montage Alex-dm (zie foto's 2021)

11 april: zondagnamiddag te horen op Radio 1 (bij Tom vandenbulcke vanaf 15:30). Verslag.

4 april: Ronde van Vlaanderen. Pas in actie gekomen na 80 km, in achtervolging op 7 vluchters die tot 13' hadden. Gat helpen dichten en kopmannen naar voet van hellingen gebracht. Gebotst op gevallen renners, kom slecht neer op knie. Gezwollen, wellicht alleen pees geraakt, maar koers over. Werk heeft wel vrucht, want Kasper Asgreen wint knap in duospurt met Van der Poel. Tweet. Dank voor aanmoedigingen en aan L. Pöstlberger om mij te duwen naar Oudenaarde..

31 maart: Dwars door Vlaanderen - niet optimaal door intestinale problemen. Yves 4e.

29 maart: instagrampost Mark Cavendish. Zie hier Hn, instagram, foto's.

26 maart: E3 Saxo Harelbeke. Peloton gecontroleerd achter 12 vluchters. Dan onze ploeg kunnen lanceren naar de Taaienberg en zo raken we met 4 in de spits. Indrukwekkende aanval Asgreen vanaf 67 km vóór de meet door hem afgerond dankzij puik ploegenspel.
Grinta naar de Taaienberg24 maart: Brugge-De Panne - kloof op de vluchters deels gedicht en dan vroeger gestopt met het oog op vrijdag, ook door lichte intestinale problemen. G. Bennett wordt mooi gebracht en maakt het fraai af.

23 maart: tijdens training opgeroepen voor Brugge-De Panne van morgen 24 maart, en volgens jongste plannen Waregem (4 april) ipv Gent-Wevelgem (28 maart).

Programma als alles normaal verloopt: 20 maart: Milaan-Sanremo, 26 maart: E3 Saxo Bank Harelbeke, 28 maart: Gent-Wevelgem, 31 maart: DdVlaanderen, 4 april: Ronde v Vlaanderen, 11 april: Parijs-Roubaix

20 maart: Milaan-Sanremo. 260 km gecontroleerd aan kop van het peloton, samen met S. Leysen van Alpecin en P. Martens vanJumbo-Visma. J. Alaphilippe valt aan op de Poggio, maar krijgt I.t.t. vorig jaar te veel volk mee en er wordt gepokerd. J. Stuyven wint.
Foto Gettysport

7-14 maart: Parijs-Nice
Rit 1: veel achtervolgingswerk kunnen doen aan kop peloton en met succes want Sam Bennett wint en pakt geel.
Rit 2: onderweg met Dqs een waaier helpen trekken. Alles komt samen en op het einde vooraan postgevat maar in bochtige aankomst raakt Sam Bennett niet in ideale stelling (5e).
Rit 3: rustig gestart en op het einde toch à bloc gegaan; voor mijn doen een goede tijdrit. 86e op 1'11". Remi Cavagna 2e op een paar 100sten en pakt net naast het geel. Yves 9e.
* Uitzending: De weg naar Roubaix, vrienden voor het leven, met Yves Lampaert, Stijn en ik.
Rit 4: behoorlijk in heuvelachtige tussenetappe; 63e; 66e in AK
Rit 5: op 70 km van de meet ontsnapt met Yves en 11 landgenoten (!), maar ging niet door. Beelden Sporza. Dan gewerkt om ploeg voorin te houden tot 5 km vóór de finish. Bennett wint, gegangmaakt door rest ploeg, met Morkov als laatste loods.
Rit 6: Tempo gemaakt voor Sam met oog op de korte slotklim, maar wat te zwaar voor hem. Zelf 76e op 3' en 65e in AK.
Rit 7; S. Verkorte rit. Bennett en M. Cataneo in de vlucht om punten te sprokkelen voor groen, maar Roglic wint en vergroot voorsprong, Meeste ploegmaten in eerste bus.
Rit 8: Spectaculaire slotrit. Zelf mee In de aanval, doch groepje valt uiteen. Nog wat kunnen helpen met Roglic die terugkeerde na val, en dan bijna beland in de afgrond... beelden. Yves finisht 9e. Zelf 63e en 64e in AK.

2 maart: le Samyn - aanval met Bert en Cav wordt dichtgereden door van der Poel. Daarna geprobeerd pak samen te houden voor Cav en F. Sénéchal. Florent Sénéchal demarreert, maar van der Poel blijft in zijn wiel. Cav niet meer gesprint. Zelf 26e.

28 febr: te gast bij Sporza facebook live voor vraaggesprek over het openingsweekend

27 febr: Omloop het Nieuwsblad. Vanaf km 20 moederziel alleen op kop van het peloton in achtervolging op 5 vluchters. Voorsprong van 8' teruggebracht maar na km 120 was het beste er af. Nog wat kunnen helpen om Yves terug te brengen na zijn val. Julian gaat solo op Berendries, maar wordt teruggepakt. Davide Ballerini wint na goede leadout van Dqs. Verslag HN
Broer Benjamin slachtoffer van een val op 28 km van de meet toen hij in koppeloton zat.

23 febr: de weg naar Roubaix. Goed nieuws voor boezemvriend Yves: nakomeling op komst. Filmpje Sporza.

14 febr: Clasica de Almeria: debuut; goed werk kunnen doen en kunnen controleren in functie van onze sprinters Hodeg en Cav; die echter wegvallen; Sénéchal sprint 2e, gegangmaakt door Bert.

4 febr: Recon Omloop met de ploeg. Foto's.

Programma in de war door afgelasting Valancia en Algarve; misschien wel Clasica de Almeria (14 febr) als enige voorbereiding op de Omloop.

Programma onder voorbehoud: 6-16 janploegstage, 3-7 febr: ronde van Valencia, 17-21: Algarve, 27 febr: Omloop het Nieuwsblad, 2 maart: Le Samyn, 7-14 maart: Parijs-Nice, 26 maart: E3-Harelbeke, 28 maart: Gent-Wevelgem, 4 april: Ronde van Vlaanderen

1 jan: sportjaaroverzicht - sport West, met Jeroen Sap, Renaat Schotte en Hans Vandeweghe, bij Focus-Wtv.2020 Deceuninck - Quick-Step
25 dec: speciale maar wat bizarre prijs: door hagel geteisterde rug in de Dauphiné verkozen tot pijnlijkste moment van 2020 bij Sporza.

21 dec: te gast in eindejaarsprogramma 'vrede op aarde' (tv één), o.m. samen met Yves Lampaert. Zelfs Herfsttrui behaald. Zie hier vanaf 34'.


7-23 dec: stage in Altea (bij Benidorm), met de ploeg en nog enkele dagen met collega's.

14 nov: Genomineerd voor Kristallen Zweetdruppel. Wordt niet makkelijk deze titel voor de 3e keer te halen. Stem hier.


Duel met wereldkampioen Age of Empires, samen met Yves en broer. Zie hier op Hn.

'Profiel', reclameclips van sponsor Deceuninck, samen met Yves Lampaert.
4 filmpjes door Yves: 1, 2, 3, 4. Omgekeerd, over hem: 1, 2, 3, 4.

21 okt: Brugge - De Panne (UWT). Slotwedstrijd. Epische windkoers. Mee met goede waaier van 23, , met o.m. 5 man Dqs, 4 man van trainingsgroepje De Melkerie en broer Benjamin die hongerklop krijgt en na ziekte misschien nog wat basis mist. Groepje dunt uit.
Beelden: Vrt

Yves Lampaert kan solo gaan, als hij buiten schot is kan ik wegrijden en 2e worden. Een deugddoende dubbelslag als bekroning van het seizoen!
Foto Luc Claessen, Getty

Verslag en interviews Sporza en Wtv-focus.
Artikel De Standaard. Hn. Hn algemeen, Hln.Tweet. Facebook ploeg. Cycling.be. In de Leiderstrui. Yves in blog ploeg.

18 okt: Ronde van Vlaanderen. Vanaf km 65 gecontroleerd voor de ploeg. J. Alaphilippe gaat op de Koppenberg, wordt bijgehaald door van der Poel en Van Aert en valt dan (met handbreuk) tegen slecht gepositioneerde moto. Beiden gaan alleen door en Vanderpoel wint. Yves Lampaert spurt nog 5e. Zelf goede benen, maar moet bij laatste 20 opdraaien op 2e beklimming Oude Kwaremont en raak niet meer in spits. Gefinisht als 38e.

16 okt: artikel Sporza: Ode aan meesterknecht Tim Declercq: "Het werk van Tim redt veel koersen." Zie ook Podcast radio 1, (vanaf 27').
Reportage met o.m. echtgenote Tracey in de Kw over de Melkersvrouwtjes.
14 okt: Ronde van Vlaanderen verkend met D. Devenijns, K. Asgreen en J. Alaphilippe,

11 okt: Gent-Wevelgem; in het begin gecontroleerd, Na 2e doortocht Kemmelberg tweede peloton weer helpen bijbrengen. Yves Lampaert, F. Sénéchal en K. Asgreen kunnen op laatste doortocht Kemmel naar leiders rijden. Sénéchal spurt 2e en Yves 7e. Zelf 71e.

4 okt: LBLuik - goede benen; peloton gemend tot op 85 km van de meet, in functie van onze wereldkampioen Alaphilippe. Hem nog eens teruggebracht na materiaalpech. Hij voert forcing, maakt zwenking in eindspurt, juicht te vroeg en wordt op 5e plaats teruggezet.

30 sept: Waalse Pijl - ingesprongen door afhaken van Julian Alaphilippe
Afgestopt voor Mauri Vansevenant, ontsnapt van bij begin maar ingelopen net voor einde. Dan kaart getrokken van Bagioli.

Normaal komende weken ook LBLuik, Gent-Wevelgem, de Ronde en Paris-Roubaix.

22 sept: BK Anzegem; nog vrij goede benen na tour. Actief in vroege vlucht met 5. Daarna vertrekken 20 man, met Pieter Serry en Iljo Keisse. Ik help controleren in het peloton. Pieter gaat op de Schernaai, krijgt Dries De Bondt mee, maar valt en weg is De Bondt. Iljo en Pieter spurten 2 en 3.


29 aug-20 sept: Tour - spannende tour voor het geel maar ook voor het groen. Ploeg tevreden met 3 ritoverwinningen , geel onderweg en groen op het eind.
Rit 1: Werk kunnen doen vooral samen met Remi Cavagna. Spekgladde wegen en enorm veel valpartijen. Zelf aan ontsnapt, al viel men langs rechts en links. Gelukkig solidatiteit onder de renners om koers te neutraliseren. Interview Sporza. Artikel Hln. Hn. Facebook
Column KW.
Rit 2: Vlucht met Kasper Asgreen. Zelf meegegaan met hoofdmacht tot laatste 40 km; ploegwerk van Dries en Bob voor Julian Alaphilippe die demarreert, 2 man meekrijgt en schitterend de ritzege en het geel pakt. Interview Vtm.
Rit 3: Dag kop trekken met Remi Cavagna in regen en tegenwind voor behoud gele trui Julian en sprintkans voor Bennett. Sam sprint perfect maar wordt fenomenaal geremonteerd door Ewan.
Rit 4: Geleid (volgens het journaal als een metronoom) met Remi Cavagna tot 35 km voor het einde om Julian af te zetten aan voet van laatste klim. Dat lukt, wordt 5e en behoudt geel.
Rit 5: Rit in wandeltempo en rustdag voor mij. Door winnen van tussenspurt en 3e plaats in eindspurt haalt Sam Bennett groen. Nu 9 punten voor. Julian verliest geel door bevoorrading op 18 km van de meet waar het 20 km moest zijn. 20" straftijd.
Rit 6: Bennett vergroot voorsprong voor groene trui en Julian wordt 5e op Mont Aigoual.
Rit 7: Sagan pakt groen terug in waaieretappe die heuvelachtig is in het begin. Eerste waaier bijgehaald maar dan scheurt het net voor Sam. Julian sprint puik maar schiet dan uit pedaal.
Rit 8: 1e Pyreneeënetappe; Bennett nadert 2 punten voor het groen; Alaphilippe gaat lang mee maar staakt dan strijd voor geel; zelf in gruppetto. Mijn kaart getrokken in vive le vélo.
Reportage Melkerie-brothers in La Gleize.
Rit 9: 2e Pyreneeënetappe; zelf eens solo geprobeerd maar zonder succes. Geëindigd in gruppetto.
Maandag 7 sept: rustdag. Artikel Hln. Interview vrt nws/radio 2 met pa.
Rit 10: Windetappe naar Île de Ré. Interview vooraf met Sporza over rit en vals positief geval in de ploeg. Gevaarlijke valpartijen. Veel kop gedaan onderweg en tot op het einde. Sam Bennett wint en herovert het groen! Prachtig gebracht door Morkov. Foto. Filmbeeld na aankomst. Artikel in Cyclingnews: 'A tour de France homage to Tim Declercq'. Column KW.
Foto Wout Beel voor Dqs
Rit 11: Weer veel kopwerk verricht. Sam tweede na deklassering Sagan en loopt uit voor groen. Artikel l'Equipe: 'Tim Declercq, le cauchemar des échappées'.
Rit 12: Aanvallen van Dqs (Asgreen, Jungels, Devenijns met Alaphilippe) en Bennett verliest weinig voorsprong voor groene trui. Schatting van eigen tijd op kop door LeTourData.
Rit 13: Veel hoogtemeters. Taak wordt vanaf nu werken in de achtergrond voor Sam Bennett. Filmbeelden van zijn aankomst. Artikel: 'nachtmerrie van elke ontsnapping'.
Foto Sporza
Rit 14: Een dag gevolgd door Sammy Neyrinck en mijn ouders voor Vive le vélo. Reportage.
Die andere Sammy (Bennett) moet loslaten net voor top col du Béal. Val in onze groep verhindert de aansluiting. Na een helse achtervolging hem op tijd aan de aankomst kunnen afzetten voor behoud groen.
Rit 15: Taak blijft behoud van het groen voor Sam, die uitloopt in tussenspurt. Nu 45 punten voor. Drie cols in slot waar Sam op tijd over raakt.
Rustdag
Rit 16: goed op tijd met Bennett binnengekomen.
Rit 17: Blijf 'buschauffeur' voor Sam. Nu 47 punten voorsprong. In het begin zelf ook even mee met vlucht maar ingelopen onder impuls Movistar. Podcast Eurosport, vanaf 18'48"
Rit 18: Koninginnenrit. Bennett paar punten verder uitgelopen voor groen. Als tempobepaler helpen zorgen dat Sam op tijd binnen was. Foto Aso, Alexis Broadway
Rit 19: Paar maal in de aanval met een groepje op het einde, maar gaat niet door. Dan vertrekt de goede vlucht nadien. Sam wel mee. Eindigt in tussen- en eindspurt vóór Sagan.
Column 18 sept KW.
Rit 20: Tijdrit la Planche des Belles Filles. Op tijd binnen, net als Sam. Remi Cavagna 6e.
In razend spannend slot verdringt Pogacar Roglic uit de leiderstrui.
Rit 21: Sam Bennett geeft zijn groene trui nog meer glans met winst op het sprintersWK: op de Champs- Élysées; prima afgezet door onze sprinterstrein. Zelf onderweg de vier vluchters helpen pakken. Interview Sporza.
Op kop op Champs Elysées.

Broer Benjamin 6e in Dwars door het Hageland. Drie top-4 plaatsen in ronde Limousin.

12-16 aug: Dauphiné Libéré - zware rittenkoers met 5 aankomsten bergop
* Op Sporza en Eurosport
Rit 1: Veel kop gedaan, samen met Tony Martin in lastige rit. Dan ver geëindigd.
Kamergenoot Mauri Vansevenant moet opgeven met intestinale problemen.
Rit 2: Aankomst bergop. Alaphilippe naar voor gebracht bij aanloop klim. Op het eind geraakt door hagelstenen zo groot als pingpongballen. 'Alsof het nog niet pijnlijk genoeg was aan de benen.' Foto Instagram. Sporza. Hln. Sporza. Hn.
Rit 3: Gedoseerd gereden in de hoop deze rittenkoers te kunnen uitrijden
Rit 4: Koninginnenrit met meer dan 4500 hoogtemeters; uitgereden. Julian 3e!
Rit 5: Doel bereikt: deze klimronde kunnen uitrijden.

8 aug: Milaan-Sanremo. Nog maar 2e koers. 7 vluchters. Tot km 270 op kop peloton eerst met hulp van anderen, dan alleen. Daarna de lek gereden Julian Alaphilippe kunnen terugbrengen. Julian gaat op de Poggio, krijgt Wout Van Aert mee en sprint 2e.

5 aug: Milano-Torino. Eurosport 1 vanaf 17:00. Dramatische dag voor ploeg. Zware val Fabio bij sprint. Ook Yves breekt sleutelbeen. Tweet.

1 aug: Heistse pijl afgelast door Covid

Vanaf 9 juli: ploegstage Dolomieten; passo San Pellegrino (1900 m)

6 juli: Marilou Declercq geboren! Bericht Facebook. Tweet. Instagram. Sporza.

2 juli: Reportage Fietsen met Tim Declercq door Erwin Vervecken in cycling.be

25-28 juni: ministage in de Ardennen.

16 juni en volgende: trainingsstage met de ploeg in Kaster. Op eerste dag vooral Gent-Wevelgemparcours. Beelden trainingssessie: Sporza. Strava.

14 juni: foto's trainingsbeelden thuis op site ploeg.

9-12 juni: mini Ardennenstage, met o.m. Stijn Steels, Dries Devenyns, Jeroen Lepla, Yves Lampaert en broer Benjamin.

6 juni: records gebroken op achterzijde Kemmelberg, zie Strava.
Sorry Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. 😃
Met dank aan Jonas Rickaert, Cériel Desal en Jelle Wallays.

31 mei: Corona-Interview Vtm-Hln met de Melkerie. Tweet.

28 mei: Yves Lampaert over Tim bij sponsor Deceuninck. Het juiste profiel.

28 april: dubbelvraaggesprek Questions&Answers 'Tom en Tim' met Tom Boonen; vanavond hier op instagram Napoleonsports om 19 u. Stel hier uw vraag, of op facebook.
Of op instagramaccount Tim of van napoleon.be, Tik links boven op live.

25 april: deelname aan virtuele zaterdagrit ronde van Zwitserland, rit 4, 25 april van 17:10 u tot 18:20. * Digital Swiss 5, te volgen op facebook Velon cc. Gefinisht als 28e. Keizwaar!
Rond de 400 W gemiddeld (stukken waar je niet kon trappen meegeteld).
Ploegmaten: Z. Stybar en K. Asgreen.

23 april: trainingstocht met broer. Evenaart record op kasseien Kemmelberg. (Strava)

21 april: groot persoonlijk nieuws aangekondigd. Zie hier.

8 april: een heel speciaal T-shirt.

10 april: interview: 'Liever een tour zonder publiek dan geen tour.' (Tom Vandenbussche in de KW)


31 maart: 'Tim Declercq: Everyone knows I'm not a Ferrari'. Interview op Cyclingnews door Patrick Fletcher, zie hier.

17 maart: net als het hele peloton technisch werkloos door het coronavirus.

12 maart: 'Tim ‘El Tractor’ Declercq is de enige echte bandwerker van het peloton, we gunnen hem op een dag een zege.' Mooi artikel van Hugo Coorevits in het Nieuwsblad.

8-15 maart: Paris-Nice Selecties herschikt wegens afgelasting Tirreno door coronavirus, maar toch geselecteerd. Winderige wedstrijd. 31e.
Rit 1: van kop af komend en bij indraaimanoeuver in derde waaier terecht gekomen. Julian Alaphilippe wel vooraan en 4e.
Rit 2: lekke band Julian op slecht moment; met hele ploeg gewacht, maar hem niet kunnen terugbrengen.
Rit 3: kopwerk gedaan in functie van sprint Sam Bennett, en dan laten uitzakken op 20 km van de meet; val kunnen ontwijken van o.m. B. Coquard en N. Terpstra net voor mij. In sprint viel ook Sam met hopelijk geen polsbreuk.
Rit 4: tijdrit afgewerkt op eigen tempo op 1'52"
Rit 5: vooraan wat geholpen, maar zonder Bennett geen echte sprinter meer. Stybar probeert maar raakt ingesloten.
Rit 6: lang meegegaan in kopwerk van onze ploeg in heuvelachtige rit; Bob en Julian 4e en 5e; zelf nog 33e. 39e in ak.
Rit 7: Julian Alaphilippe doet gooi naar het geel met vroege aanval, maar wordt teruggepakt. Quintana wint voor Tiesj Benoot. Zelf 31e op slotcol en 31e in eindklassement..
Rit 8: afgelast door coronavirus.

3 maart: Le Samyn - Florent Sénéchal 5e - zelf 9e. Veel gewerkt, maar niet de superbenen van zaterdag; laatste 10 km wat last van onderrug; we verliezen paar ploegmaten vóór de finale.
Dan met groepje van 11 weg in slotfase met Sénéchal van onze ploeg.
Geholpen voor hem om voorop te blijven; hij probeert paar sprinters in ons groepje te verschalken, maar wordt gecounterd en 5e. Zelf 9e.
- artikel Joeri De Knop Hln. Verslag Sporza.

29 febr: Omloop het Nieuwsblad - Yves Lampaert 2e - zelf 5e.
Mee met eerste waaier van 16 samen met Stybar, later voorop met een beperkt groepje samen met Yves Lampaert, telkens weer bijgehaald.
Dan mee met goede ontsnapping van 8 man, met Yves, Jasper Stuyven, Kragh Andersen, Trentin, Rutsch, Theunissen en Frison.
Veel gewerkt onderweg; aan de rekker gehangen op de Molenberg, uiteindelijk moeten afhaken op de Muur. Daar gaan Yves, Jasper en Kragh Andersen, Yves probeert nog in het zicht van de meet maar wordt door Jasper geklopt in de sprint. Zelf net uit greep van peloton kunnen blijven en 5e. Tevreden met rijden van finale in grote wedstrijd.
Dank aan ploegmaats in peloton voor puik afstoppingswerk.
* Verslag Sporza. Artikel cycling. Video ontstaan goede waaier. Tom Boonen over Tim. Wattages Velon. Artikel 'un muro di tempra' in giro di ruota. Vertaling.

19-23 febr: ronde van de Algarve - vorig jaar bergtrui gewonnen, maar nu in dienst van gele- en sprinttrui. 53e in AK.
- dagelijks op Eurosport 1

Rit 1: kop getrokken tot 4 km voor de meet in functie van Fabio Jakobsen die het sterk afmaakt.
Rit 2: eindigend op helling 1e categorie waar Remco met late machtige uitval de winst en het geel pakt! 2 op 2 voor Dqs en optie op eindwinst.
Zelf vrij lang meegegaan en uiteindelijk 60e.
Rit 3: gewerkt in functie van Fabio die 3e wordt en sprinttrui behoudt
Rit 4: lang meegegaan in lastige rit, in functie van geel Remco. Hij wordt 3e en behoudt geel; zelf 51e op 4'37" en 53e in ak.
Rit 5: Remco verslaat Wk tijdrijden en houdt het geel! Zelf naar eigen doen een behoorlijke tijdrit: 50e en 53e in AK. Ploeg wint gele-, sprint- en jongerentrui.

Volgende koersen: normaal Algarve (19-23 feb), Omloop het Nieuwsblad (29 feb), Le Samyn (3 maart) en Paris-Nice (8-15 maart).
* Interview over ronde van Valencia, Sporza.

5-9 febr: ronde van Valencia, gewerkt voor Fabio en in aanval in 4e rit.
- normaal vanaf 15:00 op Eurosport 2, en als dit niet lukt op twitter.
Rit 1: Seizoenstart. Veel kopwerk verricht voor Fabio Jakobsen, in extremis nog geremonteerd door Groenewegen. Mooie foto aan kop DQS-trein. Getty Images
Rit 2: Rémi Cavagna mee in vlucht; Knox naar voor geloodst, zelf 67e op slotklim van 2 km op 2'56".
Rit 3: gewerkt tot 7 km van de meet, voor Fabio, weer nipt 2e.
Rit 4: in de aanval van bij de aanvang op trainingsparcours, met o.m. Col de Rates en Tudons, met 7 man, waaronder Van Hooydonck en Van Avermaet;
nog met 3 overgebleven op steile slotklim tot 20%, Greg hield nog langst stand. Zelf uiteindelijk 46e op 5'40". 58e in ak.
Rit 5: gewerkt voor Fabio die het nu wél kan afmaken in massaspurt.
* Artikel seizoensbegin Nieuwsblad.

Vanaf 26 jan: stage Algarve. Daarna begin seizoen in ronde van Valencia (5-9 febr), gevolgd door de ronde van de Algarve (19-23 febr).

23 jan: interview met Christophe Vandegoor op de podcast van Sporza. Zie hier.

6 jan 2020: op stage met de ploeg naar Calpe. Verslag over de ploeg door Wtv-focus  
2019 Deceuninck - Quick-Step


10 tot 23 dec: eerste ploegstage


7 nov: in de racecar. Teambuilding op circuit van Zolder.
* Filmbeelden Hln en Vtm-journaalInstagram.

26 okt: in het huwelijk getreden met Tracey Debruyne.
Foto: Eyecatcher Photography
* Zie ook artikels Radio 2HnHln, Kw en Facebook.


24 okt: 3e geëindigd in de verkiezing van de IJzeren Briek 2019 in de Krant van West-Vlaanderen, door vakjury, publiek en collega's.
Winnaar zoals vorig jaar: Yves Lampaert.

12 okt: Ronde van Zeeland (Tacx Pro Classic) - in laatste koers van seizoen gecontroleerd voor Elia Viviani die 2e wordt.
* Video.

9 okt: Binche-Chimay-Binche - koers hard gemaakt bij begin plaatselijke ronden.
P. Serry valt vooraan weg; F. Sénéchal 7e; komende zaterdag laatste koers van seizoen.

8 okt: Samen met Yves Lampaert ambassadeur van BK 2023 te Izegem en BK tijdrijden 2021 te Ingelmunster. 
* Verslag Wtv-Focus
.

2 okt: nu officieel: broer Benjamin naar Arkéa-Samsic, de Franse ambitieuze procontinentale ploeg. Wordt o.m. ploegmaat van Quintana, Bouhanni en Barguil.

29 sept: WK Yorkshire
Zondvloed. Taak vervuld als enige helper van de acht geselecteerden. In het begin renners naar voor brengen en uit wind zetten, daarna als eerste forcing voeren bij begin plaatselijk parcours. Koers zonder oortjes, wat communicatie bemoeilijkte (wist bvb. niet van val P. Gilbert).
Kou deed voor elke renner inspanningen dubbel doorwegen, wat bijna de één na de andere renner deed kraken, tenzij de meer geblokte 'regenrenners'.
Val Phil dwarsboomt plannen; Remco opgeofferd om hem terug te brengen; ook Tim Wellens, Oliver, Dylan en Yves stellen zich ten dienste. Greg 8e.

22 sept: tv-reportage Wtv-focus over Wk

21 sept: Primus Classic; gecontroleerd tot op laatste 5 km. 34e.

16 sept: Officieel geselecteerd voor Wk Yorkshire! Zie hier.

24 aug-15 sept: Vuelta; kunnen helpen bij aantal ploegoverwinningen en 78e geworden
Rit 1: ploegentijdrit Eurosport 1, start Dqs 20:16 in deze zware discipline; ploeg wordt 2e op 2"; paar maal gehinderd door net wegdek en ontwijken auto;
winst en leiderstrui had gekund; ontregeld en groep moeten laten gaan op 2 km van meet, samen met E. Capecchi en op 18".
Rit 2: Koers explodeert op 30-tal km van de meet; geëindigd als 91e op 7'30 in derde peloton
Rit 3: gecontroleerd op kop peloton in dienst van Fabio Jakobsen en helpen terugbrengen na klim, maar hij wordt gehinderd in sprint (M. Richeze 6e, Fabio 7e)
Rit 4: 2 vluchters; eerst laat Dqs begaan, maar dan gat helpen toerijden; op einde plaatst Cavagna aanval; Bennett moet sprinttrein opofferen, goede leadout van Dqs
en roomie Jakobsen wint!
Rit 5: wat geholpen met James Knox, in slotklim bij Fabio gebleven in gruppetto.
Rit 6: 81e
Rit 7: geprobeerd in begin zoals zo velen, maar wegraken is supermoeilijk; aanval van o.m. Gilbert heeft meer succes, maar teruggepakt op slotbeklimming; zelf 88e op slotklim
Rit 9: 72e in koninginnenrit van kleine 100 km met 5 cols en onweer; nog 4' moeten schuilen met o.m. Erviti en Rojas voor hagelstenen groot als knikkers;
conditie ok, maar koud gekregen op haperende kabelbaan naar beneden. Hopelijk geen last.
Rit 10: Redelijke tijdrit naar mijn doen
Rit 11: gewoon geëindigd in peloton. Remi Cavagna mee met vlucht
Rit 12: doorgetrokken met 20-tal renners in mijn spoor in een afdaling op 68 km van de meet, met o.m. Phil Gilbert. Gat gedicht op 2 vluchters
voor laatste klim in functie van Phil, die weergaloos wegrijdt op laatste klim en wint; zelf 9e.
* artikel sporzainterview Gilbert Eurosportinterview Tim Eurosport;
Rit 13: Veel hoogtemeters en onwezenlijke slotklim; op bepaald moment 450 Watt aan 40 pedaalslagen per '
Rit 14: vol kopwerk gedaan in functie van sprint; uiteindelijk wordt M. Richeze 2e
Rit 15: Vrij goed stand gehouden en 73e in één van de koninginnenritten; conditie is OK.
Rit 16: snel gestart; KOM op 1e klim. Aangekomen in één van de gruppetto's; aanval vandaag van J. Knox (4e), R. Cavagna (13e) en Phil (9e)
Rit 17: dollemanswaaieretappe aan recordsnelheid; mee met vlucht van 47; die uitdunt; samen met ieder van de ploeg veel werk gedaan;
Stybar doet demarrage, Bennett moet counteren en P. Gilbert maakt het af; zelf 8e; Knox wordt 8e in klassement. 
* UittrekselInterviewArtikel Hn.
Rit 18: Rit met 4 cols van eerste categorie
Rit 19: Remi Cavagna gaat weg uit vlucht met 11 en houdt het vol tot op de streep in Toledo; 4e ritwinst! Z. Stybar 3e en P. Gilbert 4e.
Onderweg peloton gemend; val in peloton van o.a. Roglic en Mobistar begon te rijden om zo de gele trui te verschalken. Daartegen geprotesteerd bij Valverde.
Wel leadout voor onze punchers tot op 1 km vd streep. Zelf 55e in rit en nu 73e in AK.
Rit 20: op gecontroleerd tempo in laatste bergrit en bij Fabio gebleven; 78e in ak.
Slotrit: leadout helpen doen voor Fabio Jakobsen die wint; 5e winst voor Dqs. Zelf fier 2e Vuelta te hebben uitgereden.

Genoemd als kandidaat-helper op WK Yorkshire. Artikel HnWielerkrant.

12-18 aug: Binckbanktour, in dienst van Bob Jungels en Hodeg die 1x wint
Rit 1: kopgroep helpen terughalen in dienst van Hodeg, die ingesloten raakt
Rit 2: gewerkt voor sprinter; Hodeg 5e
Rit 3: vooraf pakkende minuut stilte vooraf voor Bjorg Lambrecht, maar dan gevaarlijk parcours met valpartijen; tweet
Rit 4: Ardennenrit; gewerkt voor Bob Jungels
Rit 5: peloton gemend voor Hodeg die wint!

30 juli: natourcriterium Roeselare

29 juli: Westrozebeke - 4e. 
Met enkele renners naar kopgroep gereden. Kopgroep splitste, eerst tot 8, dan tot 4.
Paar maal geprobeerd, ook in zicht van de meet; maar voorbijgestoken in de sprint. Michael Van Staeyen wint. Wel goede benen na hoogtestage.

25 juli: Broer Benjamin 2e in GP Cerami op hellende aankomst. Hopelijk vertrokken na voorjaar met griep en materiaalpech.

Begin juli: hoogtestage Livigno; volg op Strava. Volgende maand volgt o.m. GP San Sebastian en Binckbanktour.

3 juli: nu officieel bekendgemaakt; contract voor 2 jaar verlengd bij Dqs. Artikel site ploeg.

1 juli: verdediging masterproef in Brussel

30 juni: BK Gent. Val na bandbreuk voorwiel. Nu enkele dagen rust. Eind volgende week stage Livigno.
Bedankt om mee te gaan met onze supportersbus. Info.

26 juni: Halle-Ingooigem. Werk opgeknapt in functie van onze spurters; zelf even mee met een vlucht.
Onze sprinttrein zet goed aan maar rijdt aan tegen uitgeweken renner vóór hen en valt. Phil nog 3e.

23 juni: Elfstedenronde. Kopwerk gedaan in functie van Fabio Jakobsen die 2e wordt.
Vroege vlucht met o.m. mijn broer.

zat 22 juni: Heistse Pijl. Spectaculaire koers; veel werk kunnen doen bij terughalen vluchters die gegrepen worden op de meet.
Soms eens met 20 weg, soms alleen, op het laatst met 7-tal.
Hodeg haalt 40e zege voor Dqs. Zelf laten uitzakken en voor wat het ertoe doet 47e.

juni: Filmpje van sponsor Maes over vriendschap met Yves Lampaert, zie hier.

17-20 juni: Ardennenstage.

9-16 juni: Dauphiné
Rit 1: geholpen in dienst van Phil en Julian tot aan laatste klim; Phil wordt 2e; na het werk geëindigd in gruppetto
Rit 2: gebeurt me niet vaak, maar ziek moeten opgeven; bij terugkomst direct onderzoek door ploegdokter Toon Cruyt.

4 juni, geen Gullegem Koerse vandaag, maar rust met oog op Dauphiné (9-16 juni)

28 mei-2 juni: Ronde van Noorwegen - geholpen voor Hodge en soms voor Yves; 38e 
* livestream
Rit 1: gewerkt in achtervolging; Hodeg gehinderd en Remco valt in laatste kms; zelf 7" verloren wegens niet gecompenseerde breuk in peloton
Rit 2: zwaar werk in achtervolging op 7 renners - net gepakt en met succes want Hodeg wint!
Rit 3: 3 vluchters helpen pakken op 40 km van de meet; lek als het losbarst; kan toch terugkomen, zit à bloc in plaatselijke rondes maar kan standhouden - 42e,
Martinelli 6e, Yves 13e
Rit 4: Met 25 à 30 man weg na beklimming, maar Kristoff komt terug; vol gewerkt om 5 vluchters terug te halen tot op paar km van de meet,
dan pakt Byström hard over, maar daarna valt het stil. Yves 2e van het peloton... na Kristoff. Zelf in koppeloton van 50 man geëindigd. 44e en nu 43e in AK op 24".
Rit 5: Aanval Remco met andere youngster Hirschi die op 17" staat in ak; afgestopt met Dqs en dan sprint aangetrokken - livestream
Hodeg 2e na Kristoff en Yves 5e; Zelf rond de 30e
Rit 6: Aanval met 5 met o.m. Remco Livestream ; laatste klim overleefd, nog even gedemarreerd op 2 km van het einde en 30e in sprint, Yves 6e; zelf 38e in eindklassement.

12-18 mei: Ronde van Californië - Mooie ronde voor Dqs, met 3 ritoverwinningen, groene trui en 3e in AK. Ook zelf solo poging gedaan in 5e rit.
* dagelijks op Eurosport vanaf 23 u en overdag herhaald
Rt 1: kop getrokken ifv Fabio, die het wiel verliest in slotsprint. Morkov 5e.
Rit 2: Bijna 5000 hoogtemeters; hoogplateau tot boven de 2600 m hoogte. Kasper Asgreen wint sterk!
Zelf meegegaan tot op 30 km van het einde (Lutherpas) en gefinisht als 55e in groepje op 8'.
Rit 3: Remi Cavagna wint na lange solo. Zelf in gruppetto gebleven.
Rit 4: veel kopwerk langs Pacific Ocean. Fabio zorgt voor onze 3e overwinning. Asgreen leiderstrui ontnomen door discutabele jurybeslissing.
Rit 5: Mee in aanval met 10 (o.m. Sagan, Philipsen en Schär) en op 20 km van de meet solo gegaan. Kon wel standhouden tegen de achtervolgers maar peloton kwam terug op slotklim, een 4-tal km voor de meet. Toch strijdlust niet gekregen... Max Micheze wel 2e. Kasper Asgreen 2e in ak. 
* Video Amerikaanse tv
.
Rit 6: aankomst op Mount Baldy. Asgreen 6e en 3e in AK. Zelf In gruppetto
Rit 7: Kasper Asgreen gaat nog voor winst met Remi Cavagna maar toch massasprint; helpen aantrekken voor Richeze - 5e.

9 mei 2019: Contract verlengd met 2 jaar bij Deceuninck-QuickStep.

Na wat rust aan heropbouw begonnen, in functie van ronde van Californië; wel verschijning in Leiedalkoerse, Bavikhove op 4 mei - lang voorop en uiteindelijk 11e geëindigd

27 april: All-in Melkerstocht - met onze trainingsgroep 'de Melkerie'. Start aan Carlito in Tielt, als eerbetoon aan Briek Schotte. Zo'n 200 gegadigden.
Opbrengst zowat 2000 € voor stichting 'me to you', die strijdt tegen leukemie. Filmpje Wtv-focus.

17 april: Brabantse pijl - gereden in dienst, als afsluiter voorjaar.

14 april: Parijs-Roubaix; gecontroleerd in het begin tot we in schuifjes voorop raken met 20 man, waaronder Yves Lampaert.
Dwong anderen en peloton tot actie en om mannen op te offeren. Eigen werk zat er op in Wallers. Dan komen Phil en Yves voorop.
Een sterke Phil Gilbert rijdt weg met Politt en wint! In een sterk staaltje ploegtactiek kan Yves mooi 3e worden!
Foto Stephanie Clerckx

10 april: Scheldeprijs. Waaiers in het begin. Veel gewerkt tot kort voor het einde in functie van Fabio Jacobsen, die indrukwekkend de spurt wint!

7 april: Ronde van Vlaanderen - kunnen controleren en peloton geleid tot km 180.
Ploegmaat en revelatie K. Asgreen wordt 2e. Zelf 113e op 10'14"

3 april: artikel Hn: El Ferrari, dat past niet bij mij.

5 april: artikel Kw, met glimlach bekeken: Tim Declercq is voorlopig de IJzeren Briek van 2019

31 maart: Gent-Wevelgem
Na darmblokkage kunnen starten vandaag in epische Gent-Wevelgem. In begin gecontroleerd. Dan als enige Dqs-er in eerste waaier van 18 man met grote namen.
2e all time Moeren op Strava (54,3 km/u) en 3e Passendale Vaart (62,2 km/u).
Moest wel passen op Kemmel en dan mij in dienst gezet van achtervolgende ploegmaats. Yves, Phil en Zjdenek rijden vol voor Viviani, maar die raakt ingesloten in sprint.
Zelf 63e in peloton.

29 maart: E3 Harelbeke - moeten forfait geven wegens bloccage in de darmen. Hopelijk wel ok voor Gent-Wevelgem. Good luck voor de ploeg en voor vervanger Iljo! Ook voor broer Benjamin die na griep heroptreden doet.

23 maart: Milaan-Sanremo
10 leiders met 10' in het begin. Naast 'el Tractor' leidt ook renner van Uae, Bora en Lotto; vorig jaar 250 km aan de kop, nu nog iets meer. Gave ploegprestatie met winst Julian Alaphilippe. Ploegmaats zetten hem af halverwege de Poggio en hij maakt het prachtig af.
* Video. Wattage tijdens koers: scroll naar Tim Declercq. Artikel KW.

10-17 maart: Parijs-Nice - in dienst gereden van Fabio, Phil en Bob en 64e
Rit 1: nog last van verkoudheid na le Samyn en mindere dag in waaierrit. Fabio 3e. Zelf op 2'42"
Rit 2: met 2e waaier in kopwaaier geraakt; nog éven Bob uit de wind gezet en dan laten uitzakken. Zware koers: 365 Watt normalized. Phil 3e.
Rit 3: veel kopwerk gedaan in functie van Fabio Jacobsen die 3e wordt
Rit 4: voorsprong verkleind op 13 vluchters; dan uitgezakt maar gat krijgt men niet dicht
Rit 5: tijdrit op eigen tempo in functie van komende dagen
Rit 6: veel kop gedaan tot 6 km voor meet in koppeloton van goeie 50, dan uitgezakt en 51e; Fabio jammer genoeg uit; Floréan 7e.
Rit 7: Mee in aanval in koninginnenrit in kopgroep van 39; gewerkt en kop gedaan tot 10 km voor einde slotklim Turini voor Gilbert die 2e wordt in ak op 45".
Op het laatst ook nog de toptienplaats van Bob Jungels helpen redden. Zelf 36e op 8'; gestegen naar 62e in ak.
Rit 8: Slotrit met weer veel hoogtemeters; in steun van Phil kunnen blijven tot 48 km voor einde; daarna teruggezakt en rustig uitgereden in gruppetto;
ook Philippe valt terug. Jungels 8e in ak. Phil 15e.

5 maart: opgeroepen voor Le Samyn. gedemarreerd uit kopgroep van 7 op anderhalve km van de meet, maar in spannende slotfase gestrand in zicht van de meet en 7e.
Florean Sénéchal kan het mooi afmaken. Tactisch sterk en 3 op 3 voor Deceuninck Quickstep!
* Filmpje laatste 1,5 km. Reactie Yves voor tv. Interview Sporza. Artikel Hln.

2 maart: Omloop het Nieuwsblad - gewerkt samen met Iljo Keisse voor kopmannen en met vrucht want Zjenek Stybar wint! Yves 7e en Phil 8e. Zelf uitgereden als 103e.
* Interview wielerflits met Yves.
Foto Jens Morel20-24 febr: ronde van de Algarve, Live op Eurosport 1; 45e en winnaar bergtrui
Rit 1: veel kopwerk tot 20 km voor de meet in dienst van Fabio Jacobsen, die wint. Zelf opgehouden door val in midden peloton op 6 km voor einde.
2e rit: Koninginnenrit. Samen met Yves en 2 Sky-renners vluchters teruggepakt in dienst van E. Mas. Slotklim op eigen tempo. Mas wordt 3e.
3e rit: tijdrit, op eigen tempo in functie van morgen en 70e; Yves 3e
4e rit: veel gewerkt tot 10 km voor de meet en dan peloton laten gaan, maar slotsprint zit niet mee.
5e rit: in de aanval met kopgroep van 13. Dan uitgedund tot 5 (Kung, Mads Pedersen, Koch, De Buyst), waarbij Koch niet voluit meewerkt. Bijgehaald door 2 tegenaanvallers met Stybar in het wiel. Zdenjek demarreert weg van Sören Kragh Andersen op slotklim en Styby wint. Yves attent bij Mas. Zelf met mijn 80 kilo de bergtrui gewonnen! 33e in rit en 45e in ak.
* Foto's
. Podium.

14-17 febr: Tour de la Provence
* live op website l'équipe
1. Proloog: vrij goede proloog volgens kunnen in de Camargue en 40e. Remi Cavagna, Kasper Asgreen en Yves Lampaert 3 5 en 6
2e rit: F. Gilbert 10e; 45e op 1'27"; 40e in ak
3e rit: gejaagd op vluchters in dienst van Phil, die knap wint; zelf 48e op 4'32"; 43e in ak
4e rit: minder goed gevoel stram gevoel in éne been en 97e; 58e in ak.

Start seizoen 14-17 febr: tour de la Provence (2.1); daarna Algarve; normaal start in België 2 maart: Omloop het Nieuwsblad (samen met broer). Artikel Hn.
en via Parijs-Nice naar Vlaamse voorjaar

Stage in Algarve 27 jan tot 3 feb

26 jan Gemengde crossduatlon in Westrozebeke - gewonnen met toekomstige Tracey.
Wel moeten doorduwen op mtb. Artikel. Foto.

22 jan Goede test afgelegd kleine maand voor begin seizoen; Aërobe drempel 340 Watt, anaerobe 410 Watt

Mooi interview in Brits tijdschrift Cyclist: the invisible man: the life of a domestique

Jan: Interview in Calpe met Patrick Lefevere, Yves en mezelf bij Wtv-focus.

3-11 jan 2019: ploegstage in Spanje; daarna terug voor korte stage met Yves 14-18 jan
* Filmpje in onze nieuwe uitrusting
2018 - Quick-Step Floors CT


 
26 dec: Kerststrandrace Bredene - mee vooraan en gesprint rond de 15e. Emiel Vermeulen wint voor S. Leroux en T. Dupont.
10-23 dec: stage Calpe
33e in rit en 45e in ak. - stormwind, even gecrasht onderweg maar toch 6e - Bert 3e. Paar beelden, zie hier.5 dec: inspanningstest gedaan; sta al iets verder dan vorig jaar.

26 nov: opgenomen in artikel in cyclingnews over de 5 beste helpers van 2018. Zie hier.

16 nov: Genomineerd voor Kristallen zweetdruppel in Hln. Je kunt stemmen hier. Mooie tekst erbij. Dank voor uw stem! Momenteel aan de leiding.

6 nov: Yves verkozen tot Flandrien van het jaar bij Hn. Helemaal verdiend. Er was geen categorie 'helper', maar toch 3e geworden in categorie kilometervreter.

25 okt: Uitreiking Ijzeren Briek van de Kvw te Schiervelde. Genomineerden, met Yves als topfavoriet. Zelf 5e.
Ook broer Benjamin één van de 3 genomineerden in categorie jong talent van het jaar.

24 okt: in gebouwen Latexco en Shamrock - signeren seizoensboek Wolfpack met prachtige en soms emotionele foto's. Artikel

17-23 okt: vakantie Toscane met goed nieuws: tweet.

9-14 okt: Ronde van Turkije - 600 km op kop gereden en 27e, 2 ritzeges ploeg.
Rit 1: lang het peloton gemend en hen teruggebracht op 5 leiders; met succes Max Richeze wint met late uitval;
70e overwinning Quick Step! Maar Gaviria valt uit met sleutelbeenbreuk.
Rit 2: weer veel kop getrokken in achtervolging op 4 leiders; Hodeg verliest spurt van Bennett.
Rit 3: naar Marmaris; goed overleefd op laatste klim met 25-tal met Knox vooraan; maar pak komt terug; dan Stybar en Richeze naar voor gebracht op gevaarlijk wegdek;
goede leadout van Stybar voor Richeze die Bennett uit zijn wiel ziet komen en tweede wordt op een dikke wiellengte. Zelf 51e en 50e in ak.
Op klim gemidd 506 Watt gedraaid over 5'35" = 6,52 W/kg
Rit 4: Koninginnerit, aanval met o.a. Iljo werd teruggepakt; wat James Knox geholpen in begin slotklim; zelf wat te vroeg anker gegooid op 2 km van meet,
maar toch nog 33e, en 32e in ak.
Rit 5: geleid voor ploeg tegen 5 vluchters; 2x lekke band en teruggekomen; Hodeg maakt het mooi af gegangmaakt door ploeg op licht hellende finish.
Evenaring voor Qsf van het record van 71 overwinningen!
Rit 6: aankomst Aya Sofia; peloton gemend tot ong. 10 km voor de meet en 55e; zelf 27e in ak.

5 okt: Zwevezele - met 25-tal voorop; Gaviria even solo, maar valt terug. Iljo Keisse rijdt weg met groep van 8;
afgestopt en weggereden bij achtervolgers en 9e

3 okt: Münsterland - mee met eerste waaier van 30-tal, maar geen rem meer na 140 km; moeten wachten voor reservefiets en dan ontgoocheld in 3e groep.

23 sept: Gp Isbergues - flandrienweer voorspeld en veel wind op het einde - afgestopt in uitgedunde peloton voor Phil en Floréan in kopgroep en 39e.
Phil wint bij heroptreden! livestream

22 sept: Eurométropole Tour - achtervolging helpen leiden op elitegroepje van 10-tal vluchters in slotfase, maar te weinig hulp

18 sept: Vichte - vlucht van 10 man met 3 Qsf ploegmaten; Florian wint; zelf geen topdag

9 sept: Gp Montréal, lastige omloop met 5000 hm. Aanklampen vanaf 40 km voor einde; 56e op 1'58".

7 sept: Gp Québec - Nuttig werk kunnen doen tot 8 km van het einde. Stybar 6e. Zelf 44e op 7"

Op het programma: 7 en 9 sept: Québec en Montréal, Metropole, Vichte, Ronde van Turkije

3 sept: criterium Bavikhove - 6e + 5e in duotijdrit met Sofie De Vuyst (o.v.).
* Ons vader over zijn zonen in KW, zie hier.

30 aug: Kortemark - mechanische pech met schijfremmen, terug in peloton met reservefiets, en groep van 15 weg; niet te beste dag

26 aug: Plouay - Bretoens hondenweer. Forcing gevoerd op gravelstrook; Stybar mee vooraan en zelf afgestopt in voorwacht peloton. Dan 55e. Stybar 6e.

13-19 aug: Binckbanktour
Rit 1: ontsnapping van 5 vluchters onder controle helpen houden; Fabio Jakobsen wint!
Rit 2: ITT - 92e op 1'17"; Max Schachmann 5e en Yves 10e; Küng wint
rit 3: 5 vluchters houden het vol; ploeg Küng controleert aanvankelijk, zelf ook geholpen bij achtervolging, maar te weinig hulp
rit 4: naar voor brengen renners in slotfase; Stuyven wint.
rit 6: gecontroleerd in begin tot Yves forcing voert; afgestopt in 2e peloton en 60e. Z. Stybar 3e, M. Schachmann 5e; jammer genoeg val Yves in slotfase;
rit 7: niet ideaal geslapen; gecontroleerd voor ploeg tot aan muur Geraardsbergen. Zjedjnek 3e en winnaar puntentrui; M. Schachman 4e ak.

5 aug: natourdernycriterium Lombardsijde - 1e reeks gewonnen, 6e in 2e reeks; 5e in finale

31 juli: Roeselare natourcriterium - 11e en Rodenbachtrofee gewonnen, 1 aug: Sint-Niklaas: 7e

7-29 juli: de Tour
Rit 1: tempo gevoerd vooraan het peloton tot 8 km voor de meet, waarna de ploeg het prachtig afmaakt met Gaviria. Tweet. Artikel HN. Interview Sporza. l'Avenir.
Rit 2: het peloton geleid achter de ontsnapte Sylvain Chavanel. Gegrepen op 20-tal km voor einde. Gaviria jammer genoeg betrokken in val slotfase en weg geel.
Rit 3: ploegentijdrit - zware dobber na 2 dagen kop trekken - zat ook achter kleinere Yves; moeten afhaken op helling na Gaviria - komen 5" te kort voor het geel
Rit 4: ontsnapping van 4 man; zelf mee achtervolgd vanaf km 60 tot 14 km voor finish; op het eind versnellen de vluchters; beetje hulp Thomas De Gendt maar weinig hulp sprintersploegen. Werk beloond met 2e zege Gaviria! Artikel Hn.
Rit 5: heuvelachtig parcours in Bretagne; zelf meer in de buik van het peloton; soms iemand naar voor gebracht; Phil & Julian worden 3 & 5; Phil op 3" in ak.
Rit 6: een waaier getrokken met Qsf; dan ging het wel rap; peloton in 3 delen; alles komt terug; daarna geleid met Yves naar Mur de Bretagne. Julian 4e.
Rit 7: lange rit met poging van o.m. Yves en O. Naesen die men niet liet gaan, itt Offredo; geholpen in achtervolging; waaier van Ag2r; Gaviria 2e in massaspurt.
Rit 8 14 juli: zelf bijna in ontsnapping; dan geleid achter 2 vluchters; weer vele km op kop; Greipel en Gaviria 2e en 3e, maar beide gediskwalificeerd na spurtincidenten.
Rit 9: kleine Parijs-Roubaix; geprobeerd Jungels te helpen; paar x gevallen (eerste keer in 2 jaar) of voet aan de grond moeten zetten, zonder veel erg;
slechts op het einde weer in spoor van eerste peloton kunnen komen. Word 37e. Yves voert sterk de forcing met Van Avermaet en Degenkolb en wordt mooi 3e.
16 juli: rustdag: ik beantwoord vragen in 'Question and answer' om 19:30 op facebook live, zie hier; hele interview
Rit 10: eerste bergrit goed verteerd; Phil mee in aanval en Julian wint solo en pakt bergtrui
Rit 11: korte maar intense bergrit; goed doorgekomen als 83e bij Julian
Rit 12: loodzware bergrit in hitte met o.m. Madeleine, C de Fer en Alpe d'Huez; me laten uitzakken tot bij F. Gaviria en slechts aan remonte kunnen beginnen als hij opgaf.
Meeste sprinters opgegeven. Zelf nog geëindigd op 32'. tweet met goede reacties maar ook enkele die niet getuigen van veel inleving of koersinzicht.
Rit 13: rustige overgangsrit om te bekomen van gisteren; wat geholpen op het laatste met Yves die 6e wordt in massaspurt.
Rit 14: waaiervorming in begin; mee met eerste waaier; paar favorieten lieten zich verrassen; als een deel ingelopen is ontsnappen 32 renners op een helling,
met o.m. Yves, Phil en Julian. dan afgestopt.
Rit 15: goede benen; een uur lang gepoogd om weg te raken - 406 normalized power na een uur, en dan vertrekt een andere groep; Nicky Terpstra wel mee en 12e.
23 aug rustdag.
Rit 16: maagontsteking; proberen aan te klampen; 2x teruggekomen in 1e Pyreneeënrit; voelt als een hongerklop van bij aanvang en met pijn in hart moeten opgeven.

5 juli: ploegvoorstelling Tour. Filmbeelden. Qsf vanaf 31'. Presentatie in Lidl-winkel.
25 juni: geselecteerd voor eerste Tour! Bericht. Vandaag vertrek op trainingsstage in Zuid-Frankrijk
25 juni: trainingssessie met De Melkerie met Belgisch Kampioen. filmpje Wtv

24 juni: BK Binche - voorsprong ploegmaats proberen veilig te stellen met afstoppingswerk vooraan peloton en met succes: vriend Yves wordt BK!
Ploegsucces compleet met 1, 2 en 4. Zelf ook sterk gevoel tijdens koers. Filmpje achteraf. Dank aan supporters! Verbroederd met de Lampaerts. Sfeerimpressie supportersbus

Bus
ingelegd voor broer en mij naar BK in Binche 24 juni , zie hier
foto Ann Braeckman, Oman

Ronde van Zwitserland. Vooral in dienst van F. Gaviria en E. Mas en 99e
* Dagelijks Livestream.
Rit 1: ploegentijdrit. Na 16 ploegen nog altijd besttijd voor Qsf, uiteindelijk 3e. A bloc, maar werk kunnen doen.
Jammer genoeg mechanisch probleem in laatste 3 km toen we nog slechts met 5 waren, en daar moeten afhaken. Tom Steels in wielerkrant.
Rit 2: Peloton geleid met hulp Bmw en 4 vluchters teruggehaald op goede 20 km van de meet, beelden. ook: Livestream.
Gaviria komt vroeg op kop maar geremonteerd door Sagan en 2e.
Rit 3: natte omstandigheden; Gaviria weer 2e
Rit 4: nat wegdek; geen ideaal gevoel; misschien door plensregen; Yves mooi 3e
Rit 5: aangekomen in gruppetto; E. Mas 2e
Rit 6: samen met Iljo Keisse mee met ontsnapping van 20 en als 9e Furkapass bovengekomen; Klausenpass was minder,
maar toch nog voor peloton boven, dan bijgehaald en nog werk gedaan voor ploeg; E. Mas 4e in ak. Strava record op Furkapas.
Foto: Tim Dewaele: met Iljo tussen vluchters en peloton door Zwitsers landschap

Rit 7: grote vlucht, met o.m. Yves; Enric afgezet voor begin slotklim en in grote peloton geëindigd; E. Mas blijft 4e in ak
rit 8: kopwerk in dienst van F. Gaviria achter 4 vluchters; goed ploegwerk maar net 2e; overwinningen gespaard voor tour?
rit 9: afsluitende tijdrit; niet geforceerd ook wegens lichte zitvlakpijn en in ak gefinisht als 99e

'Maken Tim Declercq en Yves Lampaert deze zomer hun debuut in de Tour de France?' (art Bernard Callens in Kw 8 juni 2018)

6 juni: Ruddervoorde; niet geforceerd in begin, geen superbenen, maar toch in kopgroep van 9 geraakt. Nog even geprobeerd in slotfase en dan 7e. Livestream.

29 mei: Gullegem - 6e. Eerst lange aanval van 4 man, waaronder een sterke Yves. Dan mee met ontsnapping van 22, gedemarreerd en groep dunde uit tot 12,
dan nog eens, en uiteindelijk 6. Veel demarrages in kopgroep in slotfase.
Op het einde ontsnapt met Van Avermaet en Naesen, maar worden gecounterd door Roelandts die solo wint. Conditie wel goed. Uitslag.

25-27 mei - Hammer Series Stavanger;
rit 1: klimseries; Qsf op 5e plaats, gewerkt vooral voor J. Knox en K. Asgreen. Zelf 33e geëindigd. Lastige koers; haalde 391 watt gemiddeld. video. Tweet.
Rit 2: sprintseries; werk gedaan in aanloop, maar was minder goed dan gisteren. live stream
Rit 3: ploegentijdrit; gestart met achterstand als 5e. 1 plaats gewonnen, ook door val Sky, en geëindigd als 4e. Video

Tour of Fjords 22-24 mei:
Rit 1: één der zwaardere ritten uit loopbaan. 5 man-ontsnapping gecontroleerd vanaf begin, soms ook met Martinelli, tot op 20 km van de meet,
met vrucht want Fabio Jakobsen bezorgt QStep 34e overwinning. Strava.
Rit 2: veel werk in achtervolging op ontsnapt drietal. Ook Nicky Terpstra zwaar in actie in slotfase. Fabio 7e maar blijft in geel. Tweet. Facebook
Rit 3: gewerkt voor ploeg tot in laatste plaatselijke ronde, waar Fabio lang meegaat als niet-klimmer.

17 mei: Puivelde - snelle koers (172 km, 46,5 km/u, 160 deeln) koersritme opgedaan; 15 man weg, met 8 naar toe gereden; dan 3 man die op een diefje vertrekken;
nog demarrage geplaatst in laatste km, maar gecounterd en niet meegesprint - 20e

1 mei: Frankfurt.
* Vanaf 14 u op Eurosport 2. Al vrij goed in conditie. Gat helpen toerijden op vluchters, in functie van Gaviria, die in laatste kilometers worden gegrepen door Yves. F. Gaviria verliest kansen door een verkeerd maneuver. Zelf 47e.

Na Parijs-Roubaix week rust genomen; bedoeling geleidelijk op te bouwen naar eind juni; te beginnen met Frankfurt

8 april: Parijs-Roubaix, wat buikproblemen maar toch mijn deel kunnen doen vooral in de aanvang van mijn lievelingskoers; lekke band en probleem vering fiets,
fietswissel en daarna probleem met zadel reservefiets.
Jammer, had langer kunnen meegaan. Nicky wordt 3e. 's Avonds viering van ons prachtig voorjaar met etentje.

1 april: Ronde van Vlaanderen. Met Phil, Zdjenjek, Florean, Iljo, Nicky en Yves. Werk met heel de ploeg wordt bekroond door schitterende solo van Terpstra.
Broer toont aanleg, maar pech op Koppenberg.
* Artikel Hn. 'We gaan voor elkaar door het vuur.' Dubbelinterview met Yves Lampaert in Hln. Of Twitter.
Ook Interview met vriendin Tracey in KW.

25 maart: Gent-Wevelgem - zwaar moeten werken om koers te controleren in aanvangsfase. Uitgereden in de achtergrond. Viviani, ingesloten, spurt 2e.

23 maart: E3 Harelbeke; sterke Terpstra wint na thriller en Quickstep-topprestatie; zelf mee op kop gereden vooral vanaf 110 km; dan valpartij achter ons en veld uiteen;
hele ploeg vooraan; met Keisse alles gegeven tot aan Taaienberg, waar Yves mooi gaat met Nicky. Phil nog 2e. Zelf gefinisht als 55e. Foto.
Beeld: Sporza

18 maart: Milaan-Sanremo; 250 km kop getrokken, samen met Juraj Sagan en Luke Rowe, in controle op 9 vluchters; veel regen; 300 km op teller, cf. strava.
Uitgereden op 16' van winnaar Nibali. Tweet ploeg. Filmpje stadion (moeilijk te verstaan, maar ''k voel het in m'n poriën' is eigenlijk 'piccolo motore').

4-11 maart: Parijs-Nice
Rit 1: kop gedaan tot 35 km van de meet; Julian Alaphilippe 6e
Rit 2: gewerkt tot 15 km van de meet; Elia Viviani 2e
Rit 3: gewerkt voor Julian; geëindigd in 2e peloton
Rit 4: Tijdrit; fietsprobleem en 131e
Rit 5 en 6: veel kopwerk in dienst van de ploeg
Rit 7: nog in selectie koppeloton tot op 15 km; koud en nat; Julian inzinking in laatste kms; uiteindelijk 48e
Rit 8: regenachtig en nat; afgestapt uit voorzorg op vraag ploegleider; Yves mooi 13e

28 feb le Samyn. werkdag in ijskoud weer. Vlucht van 7 gecontroleerd soloslim. Dan helpen waaieren met hele ploeg;
met 10 waaronder alle 7 van Quickstep rijden we naar leiders; dan volle kracht gereden om peloton op afstand te houden.
Resultaat: lichten uit na 3 uur en 380 Watt normalized power. Tweet. Video doortocht Hameau des Papins. Phil wint en Nicky 2e!
Op Hameau des Papins.

Hilarisch duo-interview
met Yves Lampaert.

25 febr: Kuurne-Brussel-Kuurne (broer Omloop HN). Veel gewerkt in aanvangsfase, o.m. met Bram Tankink; zie filmpje twitter; in slot Yves nog kunnen uit de wind zetten.
Jammer genoeg geen topresultaat voor ploeg; Yves 12e. Zelf 78e.

13-18 feb: Tour of Oman
Rit 1: massasprint, niet meegespurt en 65e
Rit 2: in 3e groepje in heuvelachtige slotfase, net als Benjamin en 47e op 1'08"
* interview HN met Benjamin in HN met gelaai over niet-betaling trainingsadvies door broer, zie ook tweet
Rit 3: heuvelachtig met slotklim naar stuwdam; goede benen, 42e als helper Dries Devenyns op 46" en nu 41e in ak; broer 28e in goed gezelschap. Uitslag.
Rit 4: 40e in tweede groepje van 26 man na 24 leiders; Benj 33e.Interview met broer radio 2. Herbeluister interview (vanaf 45' tot 48')
Rit 5: broer mee in vlucht en tijdje virtueel in het geel; zelf in dienst, niet geforceerd en 42e in slotklim naar Green Mountain; 34e in ak.
Rit 6: geplaagd door misselijkheid vannacht (turista?); toch gestart, afgezien en 63e in slotrit; 32e in eindkl. Rémi Cav gepakt 2,5 km voor de meet. Benj 9e in slotsprint.

6-10 feb: Dubai tour
Rit 1: veel kopwerk gedaan en sprint aangetrokken voor Viviani die 3e wordt. Beelden begin lead-out zie hier.
Rit 2: chaotische sprintvoorbereiding, maar Elia Viviani wint op zijn verjaardag; wordt 2e in AK.
Rit 3: geholpen in het waaieren; leider Groenewegen stayert om terug te komen en krijgt tijdsstraf, zodat Elia leider wordt
Rit 4: tempo helpen maken tot op 12 km van de meet voor terughalen van de jonge McNulty die strandt even voor meet; Elia 6e op steile klim naar Hatta-dam
Rit 5: Gecontroleerd tot op 4 km van de meet; val in laatste bocht; Sabatini brengt Viviani indrukwekkend terug en deze wint rit en tour!

Normaal begin ik dit jaar in Dubai en Oman, en daarna wacht mij een mooi programma.

21-28 jan; 3e ploegstage Calpe. Goede test afgelegd Cumbre del Sol, maar Yves, net na mij gestart, niet kunnen kloppen. Strava.

3-12 jan: ploegstage Calpe; volg mij op Strava

eind dec + 5 jan: goede inspanningstesten afgelegd, zie profiel
 
2017 Quick-Step Floors CT26 dec: als voorbereiding volgend jaar. Strandrace Bredene - technisch kan het nog beter, maar toch 9e


10 dec: filmpje Wolfpack. zie hier.

5 dec: 2e geëindigd in Kristallen zweetdruppel; Julien Vermote verdiend winnaar. Oliver Naesen en Fred. Veuchelen ex aequo 3e.
Dank ieder voor zijn stem!

30 nov: training met mijn broer: video

Eind november: als 'el tractor' genomineerd voor de Kristallen Zweetdruppel. Stem hier.

30 sept-1 okt: Eurometropool, 109e en 47e

19 sept: Vichte - textielprijs, start 14:00 u; Iljo Keisse wint!

19 aug - 10 sept: Vuelta. Debuut in grote ronde. Artikel. Met De la Cruz, Jungels, Mas, Alaphilippe, Terpstra, Capecchi, Terpstra & Lampaert. Een goed rittenoverzicht wielerflits.
Tweet. Foto's ploegenvoorstelling 18 aug, zie hier. Zelf nr 14.
Rit 1: eerste ploegentijdrit bij profs - start Quickstep 18:22; 2e geworden 6" na Bmc; zelf volgens afspraak afgehaakt halverwege.
rit 2: langs Zuid-Franse kust; roomie Lampaert wint en pakt leiderstrui. Filmbeelden na de meet.
rit 3: bergachtige rit startend met klim; 8 vluchters; als 'El tractor' 120 km quasi alleen op kop van het peloton. De La Cruz wordt 2e en 2e in ak.
rit 4: zware achtervolging op 5 vluchters, maar ook hulp van andere ploegen. Trentin wint knap na goed gebracht te worden door ploeg en Yves. Ploeg al 2x1e en 2x2e.
rit 5: heuvelachtige rit met cols van 2e en 3e cat; 17 vluchters met Alaphilippe die 7e wordt; onderweg de la Cruz kunnen terugbrengen; meegegaan met peloton tot laatste 10 km; daarna op eigen tempo uitgereden
rit 6: Mas 3e; slotklim steiler dan op roadbook op te maken viel
rit 7: grote groep met veel voorsprong; dus enkel kopmannen uit wind houden
rit 8: kopgroep van 20 met Julian Alaphilippe die het mooi afmaakt; 3e winst voor Qsf!
Zelf kopmannen van voor gehouden en meegegaan tot goeie 10 km van de meet. interview sporza
rit 9: tot laatste 5 km vooraan in steun, dan op eigen tempo 72e op slotklim.
rit 10: vlucht van Matteo die het mooi afmaakt: 4e ritwinst voor Qsf. Rit 11 en 12: bergritten in gruppetto
rit 13: 1 sept - 198 km, 4 vluchters; golvend landschap; peloton gemend vanaf begin tot 20 km voor het einde, wanneer Yves het overnam bij voorbereiding sprint; daarna de andere ploegmaten en Trentin die de bloemen pakt: 5e overwinning Qsf! Veel appreciatie gekregen van de ploeg. Artikel Sporza.
rit 14: in grupetto na zware werk gisteren
rit 15: vrij lang peloton kunnen volgen; bij begin van slotklim David De la cruz teruggebracht die pech had en 63e geworden tussen de klimmers.
Artikel wielerkrant Patrick Lefevere
.
rit 16: 5 sept - tijdrit; start om 14:17, 20' na Yves. Goed doorgereden, maar niet totaal geforceerd. 75e aan 46,5 km/u
rit 17: bergrit met supersteil geitenpad als slot - Op 40 km van einde in 1e deel peloton beland en gewacht om David De La Cruz bij te brengen. Dan op eigen tempo berg op.
Hopelijk nu gezond blijven met de vele ziektekiemen in het peloton.
rit 18 en 19: bergritten; eigen tempo en hulp aan ploematen
rit 20: zware bergrit Angliru, nog verzwaard door wind en regen - val en opgave David
rit 21: slotrit in Madrid, gewerkt voor Matteo Trentin; eerst voor tussenspurt en dan voor eindspurt. 4e overwinning Matteo, en 6e van onze ploeg. Onbegrijpelijk dat hij het groen niet haalt.
* Lied na de aankomst
.

Contract bij Quick Step met 2 jaar verlengd, t.m. 2019.

1-5 aug ronde van Burgos livestream
Rit 1: kopmannen afgezet op 9 km van de meet. Dan anker uitgegooid en 95e. Alaphilippe wordt 3e, Trentin 4e. Video.
Rit 2: Peloton gemend tot op 1 km van de meet. Ploegmaat Trentin wint. Let op commentaar met de kraakstem. Beelden Video voorlaatste km.
Rit 3: livestream. Bij peloton en ploegmaten gebleven tot laatste klim; dan op eigen tempo gefinisht als 81e; ploegmaten David de la Cruz 2e en Enric Mas 3e, ook in AK.
Rit 4: livestream in dienst gewerkt van kopmannen en spurters tot kleine 3 km voor finish. Alaphilippe 3e, Trentin 6e.
Rit 5: van nut kunnen zijn tot begin slotklim; met vrij goed gevoel geëindigd als 65e; 81e in ak.

Vorig jaar zelf 7e in Dwars door het Hageland, broer vandaag 9e. video.

31 juli: onderzoek gebit in Spanje; tandprobleem blijkt ontsteking kaakspier te zijn wegens nachtelijk tandknarsen; op te lossen met ontstekingsremmer en speciaal mondstuk; momenteel al beter.

30 juli: Prudential race Londen - tandproblemen; niet kunnen uitrijden

19 juli: Gp Cerami - 57e op 47" bij heroptreden; nog niet top na hoogtestage; Wout Van Aert wint; Dries Devenyns 3e.

6 juli: opname vive le vélo in Troyes met pa; en hierlangs naar Livigno gereden voor hoogtestage
Beeld: Vrt

21 juni: Halle-Ingooigem en 25 juni BK: Antwerpen

18 juni: Elfstedenronde - 27e. Kon paar x forcing voeren maar geen supergevoel, wellicht na enkele slechte nachten.

4-11 juni: pgeroepen voor Dauphiné
Rit 1: stand gehouden tot 23 km voor einde; dan gefinisht in gruppetto; Thomas De Gendt wint
Rit 2: nog werk kunnen doen voor ploeg door laatste vluchter terug te halen; dan laten uitzakken
Rit 3: gefinisht in peloton als 84e
Rit 4: tijdrit 23,5 km; 95e op 2'51" van Richie Porte
Rit 5: gefinisht als laatste van het peloton als 85e.
Rit 6: bergrit - 87e in grote grupetto samen met Julien & Petr Vakoc. Daniel Martin nu 7e.
Rit 7: mee met peloton tot 30 km voor einde, dan op eigen tempo op weg naar Alpe d'Huez.
Rit 8: nog iets overgehouden en 50e in lastige slotrit. Moe maar content. Uitslag.

30 mei: Gullegem Koerse - 3e in volledig Quickstep-podium.
Yves en Julien in vroege vlucht van 12 man; ik ga mee om af te stoppen in countervlucht; als we erbij komen met Debusschere, Sénéchal en Dehaes gaan Yves en Julien solo.
Ik kan mij losrukken en podium compleet maken. Beklijvend moment!
* Verslag Sporza. Wtv-Focus.
Foto Peter De Voecht

Foto wachtend op het podium

24-28 mei: Baloise Belgium Tour - 25e in helpersrol
Rit 1: Veel vooraan. Op het einde met 6-tal in de aanval waaronder mijn broer. (Filmpje twitter). maar alles loopt weer samen. Massale val op einde ontweken, itt broer (schaafwonden).
Rit 2: Iets mindere benen dan gisteren. In achtervolgende groep van 70. Benjamin wel mee met keurgroep van 13 die ontstaat op Kemmelberg.
Rit 3: tijdrit; behoorlijke tt: 35e en nu 33e in ak.
Rit 4: Ardennen; vrij goed kunnen volgen in eerste achtervolgend peloton. Nu 25e in ak. Ploegmaat en vroege vluchter Remi Cavagna pakt het geel.
Rit 5: Borlo. Voor het eerst samen met broer in de aanval. Doel was om bonificatie weg te nemen met oog op gouden kilometer; ook Brändle gaat mee en later Soete, Van der Hoorn en Benjamin. Van de 5 vooraan reed enkel Benj en Daan Soete vol mee itt tijdrijder Brändle en Van der Hoorn, zodat we 32 km voor einde (net voor gouden kilometer) worden gegrepen door een jagende nationale ploeg in functie van Keukeleire die itt ploegmaat Remi seconden kan sprokkelen in gouden km. Wij worden toch 2e, 4e en 5e in ak.

Programma: normaal 24-28 juni: Baloise Belgium tour, 30 mei Gullegem, 2 juni Itc Sittard, 14-18 juni Ster Zlm Tour, 21 juni Halle-Ingooigem en 25 juni BK Antwerpen

14 mei: Wase Polders; wedstrijd goed voor de snelheid (46,5 km/u); meegegaan met groep van 34, verkeerd gegokt, goede vlucht van 6 gemist en 22e.

25-30 april: in extremis opgeroepen voor ronde van Romandië
Proloog; ploegmaat Schachman 2e in AK; Jungels 6e; zelf 89e.
Rit 2: in dienst gereden, vooral in de vlakkere stukken. Heel koud weer.
Rit 3: in dienst gereden; wind, regen en sneeuw tweet
Rit 4: ontsnapte Dowsett teruggehaald. filmpje acebook.
Rit 5: klimtijdrit; niet bij de lichtste met mijn 82 kg; blij deze ronde te hebben kunnen uitrijden

12 april: Brabantse pijl; gat met vluchters helpen dichten voor de ploeg. Ploegmaat Vakoc wordt 2e na Colbrelli. Daarna rustpauze tot Frankfurt (1 mei).

9 april: Parijs-Roubaix - vanaf donderdag afgezonderd met de ploeg; ook broer aan de start. TweetFoto's.
In aanvang werk voor de ploeg en peloton helpen samenhouden. Verderop vergeten te eten en zo vroeger uit wedstrijd.
Stybar wordt 2e. 's Avonds afscheid gevierd Tom Boonen..


5 april: Scheldeprijs

2 april: heiligschennis op de dag van de ronde van Vlaanderen: verkenning Parijs-Roubaix. Tweet.

28-30 maart: 3daagse van De Panne

Rit 1: Historisch moment: voor het eerst samen aan de start met broer als prof.
Tempo gevoerd als tractor in begin en dan als springplank voor Gilbert die
naar vluchters rijdt, vandaar wegspringt en indrukwekkend wint. Zelf gefinisht in peloton als 113e, broer 74e.
Eerste maal samen aan start met Benjamin
Rit 2: kop gedaan vanaf km 40 en afgestopt in wiel Durbridge
10 aanvallers, zelf kop gedaan vanaf km 40; goed vooraan op Kemmelberg en in heuvelzone, evenals broer. Filmpje Kemmel.
Daarna nog kop gedaan voor Phil & Kittel en in 2e waaier afgestopt als Durbridge achtervolgt. Veel dank gekregen van ploeg.
Rit 3a: Kopwerk en Kittel teruggebracht na val
Weer veel kopwerk gedaan. Na val Kittel mij laten uitzakken, hem helpen terugbrengen laatste kilometers en hij wint!
Strava: tot 61,2 km/u gereden bij terugbrengen Kittel. Tussen km 110 en 112,5. Tweet.
De Panne, achtervolging voor Kittel, Tim Declercq op kopBeeld: Sporza

Rit 3b: tijdrit; niet voluit meer gegaan met harde benen
 

22 maart: Dwars door Vlaanderen - gat op vluchters verkleind en winst voor boezemvriend Yves LampaertSprekende beelden na aankomst.
's Avonds in extremis opgeroepen voor extra-time (Canvas). Zwetend aangekomen.


17 maart: Handzame classic - actief in finale en ploegmaten naar voor gebracht

6-10 maart: korte trainingsstage in Spanje met broer. Beste 10' test op col de Rates; 502 watt/ 79,8 kg/ 6,29 w/kg.

5 maart:  Dwars door West-Vlaanderen (Napoleon Games Vtm); slopende windkoers; gaten toegereden; hier zat meer in voor ploeg; zelf 23e.

1 maart: Le Samyn - slopende kasseiwedstrijd zoals vorig jaar; in dienst gereden van de ploeg, vooral voor Iljo Keisse die 3e wordt. Laatste km kalmer aangedaan en 33e geworden.
Foto Vande Putte; op kop op mijn geliefde kasseien; zalig afzien.

26 feb: Kuurne-Brussel-Kuurne - in het begin ontsnappingen gecontroleerd voor de ploeg; dan afgestopt in het peloton en gefinisht achteraan het pak.

Wegvallen van Qatar gecompenseerd met trainingen en korte stage  
 
24-29 jan: Tour de San Juan - vuurdoop voor nieuwe ploeg
rit 1 start 16 u Argentijnse tijd = 20 u Belgische tijd; aankomst iets na 23 u; prognose Tom Boonen, live-stream zie hier

Rit 1: Nummer 1 is binnen: vele kopwerk vanaf begin loont: Gaviria wint; sprint aangetrokken door Boonen, die 6e wordt.
Zoals altijd in een eerste rit werd er serieus gekoerst voordat de ontsnapping tot stand kwam. Het eerste uur werd er 54 km afgelegd,
maar met de ploeg slaagden we erin om de boel zo te controleren dat een ideale ontsnapping van 6 renners zonder grote ploegen weg kon rijden.
Om de rust in het peloton te laten terugkeren zette ik me op kop en hield het gat met de koplopers onder controle.
Gelukkig kreeg ik hier en daar wat steun van andere ploegen ook.
In de finale sloegen 5 vluchters de brug naar de eersten. Het tempo in het peloton moest met een ruk omhoog.
Gelukkig had ik nog wat energie in de tank en kon ik mee helpen dit gaatje dichten.
Op 7 km van de streep zat mijn werk erop. Het was dan ook een zaligheid om te vernemen dat Fernando Gaviria, perfect gelanceerd door Tom Boonen (zelf 6e),
met de bloemen was gaan lopen. Hard work pays off!
* Verslag Hln.

foto Tim Dewaele - Tdw-sport

Rit 2: Vlucht van 4 man; zelf peloton gecontroleerd; Tom Boonen perfect gepiloteerd door rest van de ploeg naar 2e Qfs-overwinning op rij.

Rit 2: 2 op 2! Vlucht van 4 man; zelf peloton gecontroleerd. Tom Boonen wint massaspurt van 60-tal, gegangmaakt door rest van ploeg.
"Aangezien we gisteren de sprint met grote overmacht wonnen, zou er vandaag terug erg naar ons gekeken worden. In het eerste uur volgde een spervuur van demarrages, maar samen met de hulp van Serry, Cavagna en Richeze konden we de gevaarlijkste neutraliseren, maar ik begon de inspanningen van vandaag en gisteren toch al wat te voelen. Uiteindelijk reed een groep van 4 renners weg. Ik mocht meteen aan de bak. Heel even kreeg ik hulp uit onverwachtse Braziliaanse hoek, maar beide renners vielen er letterlijk van tussen. Een mirakel dat ik die val kon ontwijken ;-)
Daarna mocht ik het dus solo oplossen. Ik bracht het peloton terug tot op 20" van de eenzame vluchter aan de voet van de laatste klim en dacht van daar mijn anker uit te smijten. Ik kon er echter blijven aanhangen en bleef tempo rijden. Op 15km van het einde kozen opnieuw 2 renners het hazenpad. Ik zat door mijn beste krachten heen maar kon ze binnen het vizier houden. Plots trok Bahrein Merida een waaier. Het peloton lag in 4 stukken en ik kon standhouden in het eerste. De rest van de ploeg deed intussen uitstekend werk en loodste Tom Boonen naar een perfecte positie, waarbij hij het ook prachtig afmaakte. Kabus! 2/2. Moe maar voldaan. De tijdrit wordt voor mij een (verplichte) rustdag ;-) Cheers!"
* Strava.
Foto: Training in provincie San Juan - foto Tdw voor Qsf

Rit 3: Tijdrit over 11,9 km; rustig aan gedaan na 2 lastige dagen; 45e op 1'14; nu 29e in ak. Kamergenoot Rémi Cavagna mooi 4e.
Rit 4: 3e ploegwinst! 12 vluchters die op 25 km van de meet nog 3' hebben; veel gewerkt in achtervolging; met succes:
wordt toch massaspurt gewonnen door Gaviria gemend door Boonen. Artikel Hln.
Rit 5: bergrit eindigend op 2550 m; rustig aan gedaan en 46e op 7', samen met enkele ploegmaats; bijnaam gekregen op Argentijnse tv: Tim 'el tractor' Declercq.
* Interview op site ploeg
.
Rit 6: tot 42° verwacht; 190 km, misschien ingekort met extreme weather protocol?  3 leiders, waaronder ploegmaat Max Richeze, even virtueel in het geel, maar wint de spurt en bezorgt Qsf de 4e ritoverwinning.
Rit 7: weer zware hitte; Tim leidt achtervolging achter 3 vluchters, waaronder Nibali: live-stream Zie hier. Aankomst 21:40 Belgische tijd. Late uitval Richeze bezorgt Qsf 5e ritoverwinning!

20 jan: Training pre-Andes tot 2500 m Strava (zet op satellietzicht); aanpassing aan warm weer tot 40° geeft me hogere hartslagen
Foto: Training in provincie San Juan - foto Tdw voor Qsf

15 jan: afgereisd naar Argentinië voor Tour de San Juan (23-29 jan); mederenners: Tom Boonen, Rémi Cavagna, Fernando Gaviria, Max Richeze en Pieter Serry.

Eerste foto in Quick Step Floorstenu.
Foto site ploeg.


 Voor eerdere koersverslagen zie Sv en in de jeugd zie beloften, juniores, nieuwelingen en aspiranten.

 

 

© Tim Declercq. All rights reserved. | Design by w3layouts.com